вівторок, 7 лютого 2023 р.

БІЙ ПІД КРУТАМИ: НЕ СТЕРТИ В ПАМ'ЯТІ МИНУЛЕ 

За набої в стінах Софії,

За криваву скруту Крут, —

Хай московське серце Росії

Половецькі пси роздеруть.

Зараз, мабуть, немає жодної людини в Україні, хто б не погодився з цими словами Євгена Маланюка, і немає жодної людини яка б не знала про Крути…

Крути – одна з трагічних і водночас легендарних сторінок в історії українських визвольних рухів 1917-1921 років.

В холодні січневі дні Україна відзначала чергову річницю трагедії під Крутами. Це День пам’яті молодих і мужніх, самовідданих і неймовірно сміливих, які не вагаючись, віддали життя за незалежну Українську державу. Це свято на честь та славу тих, хто не залишився в теплих домівках, а вийшов один на один з ворогом, виборюючи Україні право на щасливе майбутнє.

Пам’ятають про Крути і в бібліотеках Миргородської громади.

З метою вшанування пам’яті загиблих під Крутами, в Петрівцівській  сільській бібліотеці для всіх бажаючих пройшла година історичної пам’яті: «Їх перший і останній бій». Історію бою, згадки учасників та очевидців тих подій, висвітлення бою під Крутами в закордонній пресі того часу – це, та багато іншого розповіла своїм гостям Віталіна Кропивна – бібліотекар Петрівцівської сільської бібліотеки. 

Хомутецька сільська бібліотека – відділ Публічної бібліотеки ім. Д. Гурамішвілі Миргородської міської ради спільно з будинком культури провели годину історичної правди для учнів 10 класу місцевої гімназії «Крути: вічна слава в кетягах калини». Захід включав в себе і розповіді про умови та підґрунтя української визвольної боротьби, і про  перебіг того страшного бою під станцією Крути, і про його трагічне закінчення та історичне значення. Розповіли дітям і про міфи та надумки, якими «обріс» з часом бій під Крутами. Звичайно ж читали вірші  поетів, які відгукнулися на цю трагічну подію.








Слобідська сільська бібліотека запропонувала користувачам поетичний мікс пам'яті «Пам'ятай про Крути», на якому звучали вірші, як про події тих далеких часів так і про героїчні подвиги українських героїв сьогодення.



Екскурс в історію: "Крути: як це було" представила до уваги своїх користувачів бібліотекар Шахворостівської сільської бібліотеки - Шовкопляс Наталія Іванівна. Зібрані протягом років згадки свідків тих подій, записані відчуття і враження очевидців, думки вцілілих учасників - саме такою інформацією поділилася зі своїми гостями пані Наталя на пам'ятному заході присвяченому бою під Крутами. 

Всі без виключення бібліотеки Миргородської громади долучилися до вшанування подвигу молодих героїв – крутянців, які ціною власних життів виборювали незалежність рідної України, організувавши в бібліотеках книжкові виставки, прес-викладки, інформ- дайджести тагалереї роздумів

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.