четвер, 30 січня 2014 р.

І слава їх встає, не вмерши, Ятрить крізь відстані і час.



Ми повинні знати свою історію, своє минуле. «Хто не знає свого минулого, не вартий свого майбутнього»,– говорить народна мудрість. І це дійсно так, бо як дерево тримається на землі своїм корінням, так людина тримається на землі своїм минулим.  Однією з найтрагічніших сторінок  нашої історії є бій під Крутами. Дата 29 січня увійшла в українську історію як день пам’яті мужніх героїв, що душу й тіло поклали за самостійність, волю та незалежність Батьківщини.
В пам’ять про загиблих під Крутами 29 січня у Комишнянській селищній бібліотеці проведено годину історичної пам’яті «В боротьбі за волю, кращу долю»     
За пропозицією ведучих заходу, завідуючої бібліотеки Валентини Четверової та методиста селищного будинку культури Світлани Мирошник,   присутні вшанували пам’ять Героїв Крут та всіх захисників Вітчизни хвилиною мовчання.
Учитель історії Олексенко Світлана Олексіївна  розповіла про бій під Крутами 29 січня 1918 р. у контексті Української революції та народження Української держави – Української Народної Республіки. Свою розповідь вона демонструвала показами слайдів та діти проглядали в YouTube відео сюжети про героїв Крут. 
Найтрагічнішою подією в історії бою під Крутами, підкреслила Світлана Олексіївна, став розстріл 30 українських вояків-студентів, серед яких були і гімназисти. Під час бою вони були в резерві  під час відступу заблукали  та потрапили у полон. З великим хвилюванням присутні слухали її розповідь про Героїв Крут, подвиг яких є прикладом патріотизму для української молоді.
Завідуюча бібліотекою  Валентина Четверова   познайомила учасників з книжковою  викладкою «Трагедія Крут – це наша  історія».
Вірші про Героїв Крут прочитали учасники заходу Гульбич Віка -  «Націлений у небо обеліск» В.Стуса, Добряк Ірина – «Любіть Україну» В.Криволап, Шиманська Ірина – «Крути» М.Щербака, Коноплич Катерина – «Крізь смерть» О.Стефановича.



  Присутні на заході щиро подякували організаторам за  пізнавальну історичну розповідь. Нехай пам’ять про наших героїв, які загинули під Крутами, буде вічною. І нехай  їхня смерть буде для нас прикладом, як треба любити свою  Батьківщину. Велика, світла, і чиста правда свідчить за її небуденний, патріотичний і вікопомний чин.

Валентина Четверова, завідуюча Комишнянською селищною бібліотекою

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.