четвер, 30 січня 2014 р.

Безсмертна книга великого українця.



З – поміж безлічі книг, з якими має справу історія світової літератури, поодиноко виділяються ті, що ввібрали в себе науку віків і мають для народу значення заповітне.
 До таких книг належить «Кобзар», книга, яку  народ український поставив на перше місце серед успадкованих з минулого національних духовних скарбів.
  У рамках відзначення 200-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка в Слобідській бібліотеці організовано незвичайну книжкову виставку однієї книги «Безсмертна книга великого українця». Незвичайна виставка тим, що на ній зібрані «Кобзарі», які зберігаються в сімях  жителів нашого села. Ольга Василівна Марченко принесла для ознайомлення користувачам бібліотеки справді безцінний примірник. Це «Кобзар. Фототипія позацензурного примірника видання 1840 року».

 Цю книгу  у далекому 1967 році подарувала на 17-ліття її  вчителька української мови та літератури. Також книги з домашніх бібліотек надали для виставки Марія Савівна Калініченко («Кобзар» 1949 року видання), Тетяна Павлівна Папій («Кобзар» 1975 р.в.), Ольга Василівна Марченко («Кобзар» 1951 р.в.), Наталія Олексіївна Дорогопулько («Кобзар» 1980 р.в.), Тамара Степанівна Тетюцька («Кобзар» 1987 р.в.). Це -  сімейні реліквії, які зв’язують не одне покоління жителів нашого села. З нього черпали правдиве Кобзареве слово діди, батьки, діти. Дуже приємно, що наші люди знають, шанують і поважають творчість Тараса Григоровича Шевченка. А «Кобзар» - книга невичерпна, книга -  на віки. Нові покоління знаходитимуть у ній народний і вселюдський досвід. Слово вічне, слово, невмируще своєю правдою  і художньою красою, - це і є «Кобзар». Минають роки, десятиліття, але товща часу не в змозі притупити гостру актуальність слова Т.Г.Шевченка для кожного з наступних поколінь.

 Наталія Дорогопулько, бібліотекар Слобідської бібліотеки.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.