пʼятницю, 10 січня 2014 р.

В ВІКАХ БЛАГОСЛОВЕННА, СОБОРНА, СУВЕРЕННА



 До дня Соборності та Свободи України


У тяжкій і тривалій боротьбі за національне визволення, утвердження власної державності наш народ не раз переживав як гіркі, так і радісні події.
Одна з таких сторінок нашого минулого – боротьба українського народу за соборність своїх земель.
          Так вже розпорядилась історія, що упродовж століть наш народ та землі України були розрізнені, належали до інших держав: Російської імперії, Польщі, Австро-Угорщини. Тож споконвічною мрією українців було об'єднання розрізнених частин України в межах однієї держави.
        
День Соборності України -  відзначається щороку 22 січня згідно з Указом Президента України «Про День Соборності України» від 21 січня 1999 року № 42/99 «Про встановлення свята День соборності України»,  а з 30 грудня 2011р. Указом Президента перейменовано на День Соборності та Свободи України.
 Це не звичайна подія у літочисленні, а заклик до об’єднання, адже сила народу – в його єдності.
        З нагоди цього свята в центральній  районній бібліотеці пройшов єдиний день інформування населення «Соборна мати – Україна одна на всіх як оберіг». Захід супроводжувала виставка матеріалів «Держава ця – вільна, держава єдина», на якій представлені матеріали про віхи становлення незалежної, соборної, суверенної держави – України.
Проведено усний журнал «Велична і свята моя рідна Україна». У ході заходу було висвітлено шлях народу до визначної події, основні пріоритети соборності, значення Дня Соборності України для її народу, власне ставлення підростаючого покоління до згаданої дати. Мова йшла й про те, що об’єднавча акція 1919 року залишила глибинний слід в історичній пам’яті українського народу та сформувала підґрунтя для відродження незалежної соборної демократичної України, утвердження її національної ідеї.
        Учасники заходу дійшли висновку, що відзначення Дня Соборності і свободи, вшанування творців Акту Злуки – це не тільки суспільна потреба, а й моральна необхідність берегти світлу пам’ять незліченних жертв, протягом віків принесених українським народом на вівтар незалежності, соборності, державності.
       Тож нехай  здобутки попередніх  поколінь продовжують своє життя в поколіннях прийдешніх. Вони допомагають, підтримують зберігати найсвятіше — пошану до наших батьків, дiдiв, справу боротьби за Українську державу.
       Віримо, що територіальна цілісність України, скріплена кров’ю мільйонів незламних борців, навіки залишатиметься непорушною. Ми маємо бути свідомі того, що лише в єдності дій та соборності душ можемо досягти величної мети – побудови економічно й духовно багатої, вільної й демократичної України, якою пишатимуться наші нащадки.    
Людської пам’яті свіча хай запалає,
Коли життя знов набирає силу.
В ім’я народу хай вона палає
За муки, за життя і за могили
Хай вдячна пам’ять наша звеличає.

Тетяна Мостова – завідуюча відділом обслуговування читачів центральної районної бібліотеки

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.