середу, 22 січня 2014 р.

Забезпечення національної єдності та громадянської злагоди у контексті відзначення Дня Соборності та Свободи України і 95-ї річниці проголошення Акта злуки


 



В рамках виконання завдань Президента України щодо забезпечення національної єдності та громадянської злагоди (у контексті відзначення Дня Соборності та Свободи України і 95-ї річниці проголошення Акта Злуки) 22 січня в  читальній залі центральної районної бібліотеки  за ініціативою заступника голови Миргородської райдержадміністрації  С.М Данилевського проведено засідання круглого столу , приурочене Дню Соборності та Свободи України і 95-ї річниці проголошення Акта злуки.
Звертаючись до присутніх, заступник голови райдержадміністрації  С.М.Данилевський зазначив, що доручення Президента України, спрямовані на забезпечення єдності та злагоди громадянського суспільства – є одним з пріоритетів державної політики. „Президент України Віктор Янукович наголошує на тому, що нашим завданням є збереження та примноження державотворчого потенціалу ідеї соборності як запоруки нерозривності і єдності державного організму, поступального соціально-економічного і духовно-культурного розвитку України. Указом Президента України від 30 грудня 2011 року № 1209 встановлено День Соборності та Свободи України, який відзначається щороку 22 січня – у день проголошення Акта злуки (возз'єднання) Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки. У  цьому році виповнюється 95-а річниця  історичного акта. Цим рішенням Президент України В.Ф.Янукович не лише засвідчив важливу роль Акта злуки для створення єдиної (соборної) української держави, а й змістовно об’єднав невіддільні одне від одного в історичному, політичному та моральному сенсах поняття соборності і свободи» - зауважив Сергій Миколайович.

В ході  засідання провідний бібліотекар центральної районної бібліотеки Людмила Ігольніцина  ознайомив присутніх з історією становлення державності українського народу. Ідея соборності бере свій початок від об'єднання давньоруських земель навколо князівського престолу в Києві, а її філософське коріння сягає часів Візантії. Протягом віків її практичним втіленням займались українські гетьмани Богдан Хмельницький, Іван Мазепа, Петро Дорошенко, Пилип Орлик. Під впливом цих подій         22 січня 1919 р. у Києві на Софійській площі відбулися урочисті збори, на яких був проголошений Акт Злуки (об'єднання) українських земель, засвідчений Універсалом про об'єднання УНР і ЗУНР в єдину Велику Україну. Акт Злуки був глибоко детермінований історично і спирався на споконвічну мрію українського народу про незалежну, соборну національну державу. Він став могутнім виявом волі українців до етнічної й територіальної консолідації, свідченням їх самоідентифікації, становлення політичної нації.

 Під час обговорення  директор Миргородської централізованої бібліотечної системи Ніна Бер’якіна  розповіла учасникам  круглого столу про історію Дня Соборності та Свободи України, повідомивши, що визначну роль у формуванні почуття соборності і, власне, «українськості», безперечно, відіграв засновник української літературної мови, один з найвидатніших поетів та письменників нашої нації Тарас Григорович Шевченко. Неперевершений світоч української культури, геніальний поет, художник, мислитель Тарас Григорович Шевченко відомий в історії як непохитний борець за її державну незалежність та політичну самостійність, за повне визволення українського народу від національного й соціального гноблення. Його пройняті демократичними ідеями твори набули популярності серед громадськості та широких народних мас. Тарас Шевченко піднісся до вершин людського  духу, до вершин вселюдської любові, бо був найбільшим патріотом України, заповідав нам любити свій народ, плекати свою культуру. І тому не випадково, саме сьогодні, в День Соборності та Свободи України, у всіх бібліотеках нашого району відбудеться урочисте відкриття обласних Шевченківських читань «Кобзарева стежина».  Ініціатором їх проведень є управління культури Полтавської обласної державної адміністрації, Полтавська обласна універсальна наукова бібліотека ім.. І.П.Котляревського та Полтавська обласна бібліотека для дітей ім.. П.Мирного.
Учасники   круглого столу  ознайомилися з книжковою виставкою  «Держава ця – вільна, держава -  єдина», на якій  представлені матеріали про віхи становлення незалежної, соборної, суверенної держави – України також оглянули виставку – інсталяцію, присвячену 200-річчю  від дня народження Тараса Григоровича Шевченка.
Підводячи підсумки заступник  голови районної державної адміністрації  С.М.Данилевський зауважив, що  сьогодні ідея соборності та свободи постає з новою нагальністю і є надзвичайно актуальною. 

  Ніна Бер’якіна – директор Миргородської районної централізованої системи

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.