понеділок, 13 січня 2014 р.

Знавці різдвяних традицій



  Різдво Христове – одне з найголовніших і найшановніших українських свят, коли всі християни відзначають народження Ісуса Христа.
   Сільською бібліотекою завжди приділялася велика увага популяризації народних свят, традицій та звичаїв. Ознайомитися з книгами про зимовий цикл свят читачі мали змогу на До одного з найголовніших і найшановніших українських свят у бібліотеці Різдва Христового був оформлений перегляд літератури «Традиції живі для всіх – не забувай про них ніколи», на якому до уваги ачі мали змогу ознайомитися з інформацією про зимовий цикл свят.
Бібліотекар розповіла присутнім на заході про історію та традицію проведення цього свята. У народі кажуть, що «на Різдво і сонце грає». Також із Різдвом пов’язують багато прикмет. Наприклад, якщо іній на деревах у перші три дня Різдва – це до врожаю хліба; якщо сніги глибокі – будуть гарні трави та хліб; вночі багато зірок – до урожаю ягід. Цього дня за давньою традицією по хатах ходять віншувальники, співають колядок. А господарі пригощають колядників солодощами. До цього часу вважається, що чим більше колядників відвідає оселю, тим щедрішим буде для родини рік. Давнім  різдвяним звичаєм було і ходіння з вертепом.
         Жвавий інтерес викликали також у дітей та юнацтва запитання вікторини «Знавці різдвяних традицій». Її учасникам було запропоновано кілька блоків запитань.  В ході вікторини діти показали гарні знання з народознавства, дали вичерпні відповіді на запитання з історії виникнення та традиції проведення зимових релігійних та народних свят, висвітлення їх у літературі. Юні користувачі мали змогу висловити свої міркування з питання «Чи потрібно сьогодні дотримуватися народних свят, звичаїв і традицій, і зокрема,  Новорічно-різдвяних?».
Найбільш активними були на заході та показали гарні знання свят та традицій українського народу Супрун Вікторія, Геращенко Саша та Роменський Олег.

Всі учасники дійшли до єдиної думки, що ми, як нащадки своїх предків, маємо знати, шанувати наші  свята, звичаї та традиції, адже від цього залежить наша духовність, наша цивілізованість і майбутнє нашої України.

Людмила Роменська, бібліотекар Єрківської сільської бібліотеки

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.