середу, 24 липня 2013 р.

Людина з великим серцем






          27 липня 2013 р. минає 160 років від дня народження Володимира Галактіоновича Короленка, видатного  письменника - демократа, публіциста, громадського діяча.

Народився 27 липня 1853 р. в м. Житомирі в родині повітового судді Галактіона Опанасовича Короленка. Діти зростали в атмосфері любові, поваги і взаємопідтримки. Це безперечно вплинуло на формування світогляду майбутнього письменника, його високих моральних якостей як людини і громадянина..
В 1866 році Володимир Короленко вступає до Рівненської приватної гімназії, яку закінчив у 1871 році із срібною медаллю.
Гімназійні враження Короленка були переважно важкими. Дитячу душу ранили кричуща несправедливість, зневажання гідності учнів, примітивне шпигунство наглядача Дитяткевича, байдужість учителів. Засилля рутини робило навчання нецікавим і нудним, а постійний страх перед покараннями, які чекали на гімназистів на кожному кроці, викликали ненависть та зневагу до гімназійних службовців.
Вийшовши зі стін гімназії, він їде до Петербурга здобувати вищу освіту. Це був типовий шлях «у люди» людини його соціального походження і здібностей, із численними труднощами та невдачами.
Після закінчення гімназії в 1871 році Короленко вступив до Петербурзького технологічного інституту. В 1874 році йому пощастило перебратися до Москви та вступити стипендіатом до Петровської земельної й лісової академії.  У 70-х рр. зблизився з діячами революційного народництва.
За участь у студентських заворушеннях його було виключено з академії і вислано з Москви. Пізніше, як політично неблагонадійного його було заарештовано та вислано спочатку у В'ятську губернію, потім до Сибіру. Майже 10 років провів Короленко у засланні. Але це не зломило письменника. Саме в засланні починається його літературна діяльність.
Після заслання В. Короленко жив у Нижньому Новгороді, Петербурзі, останні 20 років свого життя - в Полтаві. Короленко швидко включився у літературно-громадське життя Полтавщини. Налагодив дружні стосунки з діячами української культури - Панасом Мирним, М. Коцюбинським, І. Тобілевичем, X. Алчевською, Г. Хоткевичем та ін.
Роки життя у Полтаві були заповнені інтенсивною творчою роботою. Тут він завершив нариси "У козаків", писав другий цикл сибірських оповідань («Мороз», «Феодали» та ін.), оповідання «Мить»  і «Не страшне».
Короленко навічно прославив своє ім'я, як мужній і безкорисливий захисник простого народу. У боротьбі за правду, справедливість і свободу, він ніколи не йшов ні на які компроміси. Слово у нього ніколи не розходилося з ділом.
З почуттям невимовної гордості, Короленко писав про відвагу та мужність народу України, про його талановитість.
Протягом усього свого життя він виступав проти насильства і несправедливості, відстоював рівноправність народів, захищав право національних меншин, викривав прояви націоналізму і шовінізму всіх мастей. Недарма сучасники називали його «совістю нашої землі». В річницю 145-річчя від дня народження  Короленка Єврейською Радою України йому було присвоєно звання «Праведник України». Так вдячні нащадки увічнили пам'ять гарячого захисника людини від рабства, зла і неправди, свободи і гідності національних меншин.
В Україні глибоко шанують Володимира Галактіоновича Короленка, свято бережуть пам'ять про великого праведника XX ст.
Ім'я Короленка надано Полтавському національному педагогічному університету, Харківській державній науковій бібліотеці, Чернігівській обласній бібліотеці, школам у Полтаві та Житомирі.  В Полтаві і  Житомирі відкрито музеї Короленка. Також у Полтаві є Народний дім імені Володимира Короленка. 1990 року Спілка письменників України встановила літературну премію імені Короленка за найкращий твір, написаний російськомовними літераторами України. Екранізовано повість «Сліпий музикант» (1960 рік, Київська кіностудія імені Олександра Довженка, режисер-постановник Т.Лукавневич).
За його повістю «В дурном обществе» створено фільм К.Муратової «Серед сірого каміння» (1983). Йому присвячено документальну стрічку «Пам'яті В. Г. Короленка» (1956).
 Вшановуючи пам’ять   великого письменника працівники відділу обслуговування центральної районної бібліотеки провели літературну годину «Життя варте для наслідування» , а також підготували літературне повідомлення «Поборник правди», присвячені 160– й річниці від дня його народження.  На заході була представлена інформація про життя та творчий шлях письменника, багато уваги було приділено полтавському періоду життя Володимира  Короленка, прозвучали уривки з його творів «Історія мого сучасника», «Сліпий музикант», «В дурном обществе». Учасники заходу  в YouTube  переглянули меморіальну експозицію «Володимир Короленко», про маловідомі факти з життя письменника.
Все життя, тяжким шляхом героя, він ішов назустріч дню, і все що зроблено Володимиром Короленко, було зроблено для того, щоб прискорити світанок цього дня.
     Я слів його не можу повторити
     Але й забути їх не можу, ні!
     Вони в душі, немов засохлі квіти.
     Тож він сказав у найчорніші дні,
     Доріг сибірських порохом укритий:
     "А все-таки поперед нас огні!"
     М.Рильський

Тетяна Мостова, завідуюча відділом обслуговування центральної районної бібліотеки

                                              

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.