понеділок, 22 липня 2013 р.

Книги - ювіляри 2013 рік




Українська література

215 р.
Котляревский І. «Енеїда» (1798)
«Енеїда» - епічна, травестійно – бурлескна поема, де автор передягає античних героїв Вергілієвої «Енеїди» в українське вбрання, переносить їх в історичні умови українського життя ХVІІІ ст., зокрема побуту козаків – запорожців, українського панства, чиновників та простого народу.

180 р.
Квітка – Основ’яненко Г. «Конотопська відьма» (1833)
В основу твору покладено фрагмент з народної демонології. Автор досить докладно передає уявлення про нечисту силу. З погляду письменника, жодні зовнішні сили нездатні впливати на людину поза її волею.

145р.
Вовчок М. «Жива душа» (1868)
Роман викриває дворянський лібералізм, пусту гру в гуманізм, висміюються герої дзвінких фраз. Героїня роману Марія усвідомлює брехливість поміщицького лібералізму, виходить на шлях самостійної діяльності. Мета її життя – у самовідданому служінні народу, а основний принцип – слова не повинні розходитись із справою.

135 р.
Нечуй – Левицький І. «Микола Джеря» (1878)
У повісті автор глибоко змальовує життя села, його побут, соціальні конфлікти, психологію, мораль, піддає нищівному викриттю монастирських ченців, оспівує багату українську природу. Автор закликає до людської активності, перебудови світу, до утвердження краси людського буття.

130 р.
Старицький М. «Не судилось» (1883)
Драма підносить важливу тему в українській драматургії, дає одну з кращих реалістичних картин українського села після реформи 1861 року.

130 р.
Франко І. «Захар Беркут» (1883)
Історична повість письменника – класика, у якій відображені вражаючі картини героїчної боротьби давньоруського населення Карпат проти нашестя ординців, майстерно передано історичний колорит епохи.


125р.
Карпенко – Карий І. «Сто тисяч» (1888)
Соціально - психологічна комедія, що викриває проблеми бездуховності людини, засліпленої прагненням наживи.

75р.
Богдан –Ігор Антонич «Зелена Євангелія» (1938)
Це гімн природі, весні, землі, де все це гармонійно поєдналося.

45 р.
Гончар О. «Собор» (1968)
Як живе сучасна людина, який її духовний світ, як ставиться вона до великих набутків свого народу, до скарбів народної культури, з якими духовними надбаннями іде у завтрашній день – все це знаходить художнє відтворення в романі видатного українського письменника.

45 р.
Загребельний П.А. «Диво» (1968)
Роман про Київську Русь доби Ярослава Мудрого ,за часів якого відбулося об’єднання руських земель та було зведено Софіївський собор у Києві. Життєві шляхи героїв – зодчого Сивоока та князя Ярослава – перехрестились на майдані, де підіймався величний храм. Софія Київська з’єднала долі талановитого майстра і мудрого правителя. Дві людські драми розгортаються перед нами на сторінках роману.

45р.
Малик В. «Посол Урус – шайтана» (1968)
У тетралогії «Таємний посол», першою книгою якої є «Посол Урус – шайтана», розповідається про боротьбу українського народу проти турецько – татарських загарбників у другій половині ХVІІ століття, про трагічні події в Україні після Чигиринських походів та про оборону Відня (влітку 1683 року).

30 р.
Загребельний П. «Я, Богдан» (1983)
Історико – філософський роман про вождя українського народу у національно – визвольній війні 1648 – 1654р.р. написаний у формі сповіді – монологу. У романі всебічно охарактеризована постать Богдана Хмельницького – державного діяча, полководця, дипломата, людини в усій складності життєвого шляху та особистої вдачі.

Тетяна Мостова  - завідуюча відділом обслуговування центральної районної бібліотеки 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.