четвер, 1 червня 2017 р.

Дивограй ляльки- мотанки





30 травня о 13.00 до Гаркушинської сільської бібліотеки завітали її юні користувачі, щоб взяти участь на майстер - класі з виготовлення ляльок-мотанок. Відкрила захід бібліотекар, яка розповіла присутнім про те, що  являє собою така лялька. Юні гаркушани дізналися про те, що вона є давнім         сакральним оберегом, а мотанкою зветься тому, що вона виготовлялась без ножиць, голок та інших гострих предметів, аби щастя - долю не колоти, не різати. Генетичне коріння ляльок – мотанок сягає глибини століть, тож не дамо їх забути. Секрети виготовлення мотанок раніше передавалися в родині від матері до дочки. Коли дівчина виходила заміж, мати дарувала їй ляльку- мотанку  як оберіг для нового дому.
         Показала сам процес їх виготовлення та навчила цьому дітей користувачка бібліотеки  Ірина Рожковська. Вона працює вихователем ДНЗ №11 міста Миргород. Великий і жвавий інтерес викликала у присутніх виставка мотанок пані Ірини, яку вона люб’язно представила  у бібліотеці.


 З розповіді Ірини Миколаївни діти дізналися, що такі ляльки є ігрові, обрядові та оберегові. Ігрові призначалися для діток, оберегові ляльки виготовляли з нової гарної тканини та прикрашали вишивкою, тасьмою, шовковою стрічкою.


         А от матеріалом для мотанок-оберегів мають бути клаптики ношеного одягу, який носили в кращі періоди життя, не затьмарені лихом та бідністю. Діти ознайомилися з основними принципами та прийомами роботи з виготовлення ляльки. Важливим є також те, що ляльку необхідно робити за один раз, не відкладаючи  роботу на потім. Отже, кожна дрібничка при створенні ляльки має своє значення.

         Ляльку- мотанку в українському середовищі виготовляли,  застосовуючи багато різних матеріалів: тканину, дерево, глину, солому та паперопластику. Саме з паперопластику і виготовили власноруч учасники майстер-класу ляльку – мотанку «Веснянку». При цьому кожен його учасник загадував своє бажання. Надзвичайно важливим є психологічний аспект виготовлення дітьми саме таких ляльок, адже  сам процес їх заспокоює,  покращує самопочуття і настрій. Кожна лялька несе в собі магію. 


         Майстер – клас пройшов дуже вдало, діткам сподобалась виставка і сам процес  виготовлення ляльки. Тепер ці яскраві вироби-обереги  радують око користувачів бібліотеки.

Віра Глеба,  бібліотекар Гаркушинської сільської бібліотеки-філіалу.                                                                                                                               

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.