неділю, 6 липня 2014 р.

ШОКОЛАДОМАНІЯ



11 ЛИПНЯ – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ШОКОЛАДУ



11 липня — свято всіх ласунів — Всесвітній день шоколаду. Це свято вигадали французи ще в 1995 році, а зараз їх ініціативу щодо святкування Всесвітнього дня шоколаду підтримують любителі цих ласощів у багатьох країнах світу.
Історія цього продукту почалася десь у 600 році до н.е. на берегах Мексиканської затоки. На думку дослідників, саме в цей час стародавні майя та ацтеки стали культивувати какао-дерево й готувати з його плодів напій чоколатль, який додавав сил та енергії . На смак він дуже відрізнявся від звичного гарячого шоколаду, оскільки складався з розмолотих какао-бобів, пекучого перцю чилі та меду, тому був дуже гірким.
У Старому світі про шоколад дізналися лише через 2000 років. Спочатку Колумб отримав у дар від індійців какао-боби, а через декілька років Ернан Кортес підніс їх у дар королю Карлу V. У супровідному листі йшлося, що одна чашка шоколадного напою допомагає боротися із втомою і додає сил. Але іспанцям гіркий і незвичний на смак напій не сподобався. Тому кухарі вирішили вдосконалити творіння ацтеків: замінили чилі на корицю і мускатний горіх, замість меду щедро додали цукру і подали шоколад гарячим. Напій сподобався королю. Згодом шоколад став настільки популярним, що був обов’язковим ранковим напоєм іспанських аристократів, він став дуже модним досить швидко.
            Мешканці Іспанії виявилися не тільки справжніми ласунчиками, а ще й жаднюгами! Іспанці нікому не розповідали, як саме готувати шоколад. Аж ось іспанська принцеса Анна Австрійська, вийшла заміж за французького короля, до Парижа прихопила не тільки сукні, а й спеціалістів із приготування шоколаду. І розпочався в Європі справжній шоколадний бум!
У Франції почали готувати шоколадний напій і навіть винайшли рецепт твердого шоколаду. Щоправда, смак цього винаходу був не дуже … воно й зрозуміло, це ж були просто розтовчені боби какао.
Тільки в другій половині ХІІ століття шоколад стали додавати у печиво – тістечка та рулети. Це відкрило новий етап в історії продукту – тепер його можна було не тільки пити, а й їсти. Про те, що шоколад можна робити в плитках, першими здогадались англійці (у 1847 році). Англійці і першу фабрику з виробництва цих солодощів відкрили, між іншим, дуже схожу на сучасну. В Англії настільки полюбили шоколад, що навіть почали будувати «шоколадні будинки» – «предки» сучасних кондитерських і кав’ярень. У Бельгії один аптекар так захопився, вигадуючи смачні ліки, що винайшов… шоколадні цукерки!
А справжній молочний шоколад винайшли далеко від батьківщини дерев какао – у гірській європейській країні Швейцарії.
В Україні першими скуштували шоколад львів’яни. Їм він одразу припав до смаку (це й не дивно). От вони й почали частувати ним відвідувачів численних львівських кав’ярень.
            В центральній районній бібліотеці з нагоди цього свята бібліотекарі відділу обслуговування провели свято шоколаду «Той, що приносить радість». Вони привітали присутніх зі святом  і розповіли  про шоколад, як продукт, який пережив трансформацію від гіркого ритуального напою до вишуканого десерту, про його корисні властивості для здоров'я. Весело пройшла вікторина для любителів солодощів. Відповідаючи на питання,  присутні більше дізналися про історію виникнення цього десерту, про етапи виробничого циклу, що перетворює какао - боби в шоколад, який ми їмо, про країни - лідери виробництва солодкої продукції,  музеї шоколаду, Полтавську  шоколадку фабрику «Домінік» та її найвідоміші марки.

Працівники центральної районної бібліотеки щиро вітають вас всіх зі Всесвітнім днем шоколаду бажають усім здоров`я, миру,тепла.
             Хай ваше життя буде солодким і щасливим!
Тетяна Мостова, завідуюча відділом обслуговування центральної районної бібліотеки

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.