четвер, 3 липня 2014 р.

Конституція – оберіг нашої державності




Протягом багатьох століть чимало людей боролися за незалежність нашої держави, доклали багато зусиль, аби в Україні зявилась своя Конституція. І ось 28 червня 1996 року на засіданні Верховної Ради України був прийнятий Основний Закон нашої незалежної  держави. Відтоді ми святкуємо цей день як національне свято, День Конституції України. Черговій річниці  прийняття Основного Закону нашої держави Гасенківська сільська бібліотека приурочила урок-бесіду «Конституція – оберіг нашої державності». А проведений він був для користувачів учнів 5-7 класів. 
Святкового настрою учасникам заходу надавали розташовані у бібліотеці державні символи України: герб, тризуб, гімн, а поряд прапор. Діти мали також можливість ознайомитися з літературою, представленою на  відкритому перегляді  «Конституція – символ незалежної держави». Тут на чільному місці, на вишитому рушникові, прикрашеному гілочками верби і калини, була розміщена Конституція України.
У ході проведеного уроку-бесіди  бібліотекар розповіла дітям, що таке Конституція, про задекларовані в ній права та обов’язки та важливе значення Основного Закону для кожного громадянина України .
Читці Марина Балко (учениця 9 класу) та Анастасія Жушма (учениця 6 класу) читали вірші про Конституцію, про нашу державну українську мову, про національні символи: гімн, герб, тризуб та прапор України.
Щире здивування у дітей  викликала розміщена на столі чарівна скринька, адже бібліотекар зазначила, що в ній розміщений найцінніший скарб нашої планети Земля. Кожен, хто зазирнув у скриньку, побачив там себе – людину, особистість (адже на дні було дзеркальце), тобто найголовніший скарб на Землі. Але пройшло не одне тисячоліття, доки людство не усвідомило неповторність кожної особистості і не ухвалило закони, які оберігають людину, її життя й індивідуальність.
Бібліотекар повела розмову з учасниками заходу про права дитини, які гарантує Конституція України. А потім запросила їх до участі у «Казковій правовій вікторині». На прикладах героїв відомих казок діти мали можливість визначити, яке право того чи іншого героя було порушено.
Найбільш активними у ході вікторини були: Валентин Лисенко, Олег Машкін, Анастасія Жушма, Марина Балко, Руслана Насібова, Віталій та Ігор Геращенко.
                    Людмила  Ляш,бібліотекар Гасенківської сільської бібліотеки

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.