четвер, 10 липня 2014 р.

Україно! Ти – моя молитва





16 липня Україна відзначає прийняття     Декларації про державний суверенітет України.


«Живи, Україно, живи для краси,
 Для сили, для правди, для волі!»
                                    Олександр Олесь

Історія багатостраждального українського народу насичена яскравими сторінками як блискучих перемог визволення, так і поразок, що повертали його до попереднього стану. Багатовікова історія українського етносу з покоління в покоління передає історичні подвиги народу в його боротьбі за свою незалежну державу, за рівність з іншими народами в політичному, соціально-економічному та культурному розвитку.
16 липня 1990 р. є важливою віхою становлення української державності. Саме в цей день Верховна Рада України проголосила Декларацію про державний суверенітет  як верховенство, самостійність, повноту і неподільність влади в Україні в межах її території, незалежність і рівноправність у зовнішніх відносинах. У ній визначені фундаментальні принципи самовизначення українського народу, народовладдя, здійснення державної влади, встановлення українського громадянства, економічної самостійності. У прикінцевій частині Декларації говорилося, що вона є основою для нової Конституції, законів України і визначає позиції республіки при укладанні міжнародних угод. Декларація була провісником Акта проголошення незалежності України від 24.08.1991 , підтвердженого всеукраїнським референдумом 1січня 1991.
З метою висвітлення  матеріалів цієї доленосної події, в центральній  районній бібліотеці відбулися тематичні та просвітницькі заходи: історичне повідомлення «Уроки будівництва суверенної держави», інформаційно-пізнавальна година «Суверенітет України - як це було?», а також пройшов віртуальний перегляд документів «Державний суверенітет України. Цей день в історії». Читачі дізнались, що одним з головних положень Декларації було положення про громадянство . Проголошувалося, що Україна має своє громадянство,  де «всі громадяни рівні перед законом, незалежно від походження, соціального і майнового стану, расової та національної належності, статі, освіти, політичних поглядів, релігійних переконань, роду і характеру занять». Громадяни всіх національностей становлять народ України.
        
Читачі зацікавились тим, що можна так легко у віртуальному світі за допомогою мережі Інтернет знайти та довідатись про основні закони та документи України. Кожен наш користувач висловив свою власну думку про Декларацію, читачі активно спілкувалися на тему про цей важливий документ. Ознайомитися з Декларацією про державний суверенітет України Ви можете  на сайті Верховної Ради або завітавши до центральної районної бібліотеки 
Вже третє десятиліття ми живемо і працюємо, орієнтуючись на закладені в Декларації принципи. Тож дай нам Боже зваженості і мудрості, послідовності і наполегливості у збереженні і зміцненні нової незалежної України, за яку віками боровся український народ, до якої упродовж століть линули думки і помисли .

Тетяна Мостова, завідуюча відділом обслуговування  центральної районної бібліотеки 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.