понеділок, 7 квітня 2014 р.

Шевченкове слово завжди з нами




           

             2014 рік – незвичайний, адже з метою розкриття багатогранного таланту великого Кобзаря, творчість якого стала вершиною досягнень української літератури ХІХ століття, привернення уваги широкого загалу населення до творчого доробку поета та у зв’язку з відзначенням 200-річчя від дня його народження цей рік проголошений Роком Тараса Шевченка в Україні.
            До ювілею поета  Комишнянська селищна бібліотека готувалася заздалегідь, приурочила йому книжково-ілюстративну виставку «Тарасові слова – то правда жива», яка користується великою популярністю у користувачів.
            З метою привернення уваги широкого загалу населення до творчого доробку Великого Кобзаря та активізації роботи бібліотеки з популяризації його літературної та творчої спадщини Комишнянська селищна бібліотека включилася у проведення обласних Шевченківських читань «Кобзарева стежина». В ході них заплановане проведення цілого ряду заходів, розрахованих на різноманітні категорії населення, адже у кожного з нас свій Шевченко. Більшість з цих заходів уже проведені і знайшли палкий відгук у серцях користувачів бібліотеки.
            З дитинства входить  палке слово Тараса в душу людини, засіваючи її зернами добра, любові і милосердя, спонукаючи до розвитку розуму, а ще більше серця. Саме тому знайомство з творчістю поета бібліотека розпочала серед наймолодших користувачів бібліотеки. Зокрема, для третьокласників селищної школи провідним бібліотекарем Шелевейстро С.М. була проведена літературна година «Кобзаревими стежками». Розповідь бібліотекаря про дитинство поета була вдало доповнена декламуванням віршів Шевченка: «Мені тринадцятий минало», «І золотої, і дорогої», «Давно те діялось. Ще в школі».
            Вразила школярів поезія Шевченка про матір, щиру любов поета до рідного краю. Адже свою любов до рідної України він порівнює з любовю до рідної неньки. Зачарували дітей поезії «Тече вода з-під явора» та «Садок вишневий коло хати», в яких Кобзар змальовує  красу природи рідного краю.
 Ці написані милозвучною барвистою українською мовою вірші поета надихнули свого часу композиторів на написання пісень. Учасники  заходу дізналися про силу волі пророка, якого навіть заслання не могло змусити зректися своєї творчості.
            Палких шанувальників Тараса Шевченка, старшокласників селищної школи було запрошено до участі у конкурсі читців «Я з трепетом читаю «Кобзаря». Кожний його учасник  виразно та емоційно виконав свої улюблені твори поета та поезії про нього. Активну участь у конкурсі взяли: Филонич Катя (вірш Скомаровського В. «Над Кобзарем»), Пляжник Наташа («Тече вода із-за гаю»), Микулян Таня («Доля»), Євтушенко Федя («Село! І серце відпочине»), Рудченко Саша («Мені тринадцятий минало»), Череп Саша («Давно це діялось. Ще в школі»).
            Вже кілька років бібліотека плідно співпрацює з гуртком соломоплетіння «Житечко», керівником якою є народна майстриня селища Денисова С.В. Завідуюча бібліотекою  Четверова В.І.  запросила членів гуртка до участі у тематичній годині «Шевченко у серцях односельців». І ця тема недарма була обрана  для заходу, адже у  всі часи геній поета надихав наших земляків на написання поетичних, прозових творів,  пісень, створення унікальних виробів декоративно-прикладного мистецтва.
 Захід став надзвичайно пізнавальним для його учасників, вони дізналися чимало нового і цікавого не лише про життя і творчість генія, і й про втілення його образу у виробах народних майстринь селища. Юнаки та дівчата познайомилися з портретами Шевченка, які у різні періоди свого життя  вишили наші землячки: Бублієвська У.О та Третяк А.С. Один з них подарований Бублієвською У.О.  селищній бібліотеці. Про умілі руки та гарний смак комишнянок красномовно говорять і вишукано вишиті рушники, які обрамляють портрет поета.
Все життя супроводжує геній поета і представників старшого покоління
селища. Бібліотекою налагоджений творчий звязок з реабілітаційним центром, керівником якого є Килимник Е.П. З успіхом пройшла тут година поезії «Шевченківські думки переживуть віки»,
 учасниками якої були члени клубу «Любисток».  Відкрила годину поезії завідуюча бібліотекою Четверова В.І., яка розкрила сторінки життя і творчості Кобзаря. Звучали тут і поетичні твори поета: «Заповіт», «Я бачу дивний сон», «Катерина» у виконанні бібліотекаря Боюнець В.А. А члени клубу, пенсіонери  Чупайда А.М., Котова Г.Я., Гасуха Н.Ф., Мирун Н.Ф., Наріжна К.А., Сидоренко Л.Л. пригадали і прочитали чимало віршів із «Кобзаря» Шевченка, які запамяталися їм ще зі школи. Зацікавила учасників заходу також зустріч із працівником ДНЗ Яною Продьмою, яка прочитала свого вірша, присвяченого поету.
На цьому шевченківська тема у роботі бібліотеки не завершується, адже
 невичерпне джерело творчості Великого Кобзаря, яке все життя супроводжує та надихає нас.  І хоча
                        Багато літ минуло з того часу,
                        Праправнуки читають «Заповіт».
                        У Каневі вклоняться Тарасу
                        Не тільки Україна – цілий світ.


Валентина Четверова, завідуюча Комишнянською селищною бібліотекою

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.