понеділок, 7 квітня 2014 р.

Вода – найсмачніша у ріднім краю





            З кожним роком наша природа все більше й більше потерпає від життєдіяльності людини. Однією з основних екологічних проблем є забезпечення людей якісною питною водою.
            Всесвітнім Самітом ООН оголошено 2005-2015 роки десятиріччям практичних дій для реалізації завдань з охорони водних ресурсів Землі. Саме з цього приводу та з нагоди Всесвітнього дня водних ресурсів 22 березня в Зубівській сільській бібліотеці відбувся дитячий ранок «Вода найсмачніша у ріднім краю, з криниці, де батько і матір пили». До участі у ній були запрошені учні 3-4 класів. Зачаровано слухали діти розповідь сільського бібліотекаря Кваші О.О. про головне багатство – українську воду.
            З давніх-давен українці шанобливо ставилися до річок, озер, криниць. Безцінним даром природи є прісна вода, що знаходиться в земних глибинах.
            Криниця – це символ Батьківщини, символ багатства, родючості, святості, чистоти, безсмертя народного духу. Той, хто пив цю воду з криниці, відновлював силу.
Колчик Аліна, Оленич Валерія та Савчук Юля читали вірші про воду. Яскілко Богдан зачитав прислівя та приказки про воду. А учениця 4 класу Савчук Юля розповіла легенду про криницю. Діти жваво розгадували загадки, грали у всім знайомі ігри «Море хвилюється», «Струмок». Всі разом із бібліотекарем заспівали українську пісню «Розпрягайте, хлопці, коней».
Бібліотекар закликала дітей берегти природу, адже вона дала нам дивовижну воду. Без неї не можуть існувати люди. Кажуть, скільки криниць на Землі, стільки зірок на небі. І якщо вам довелося бачити, як падає зірка, знайте, то десь замулилося джерело. Щоб не згасали зірки, оберігайте живі батьківські криниці. І хай вода буде найсмачніша у рідному краю, з криниці, де батько і мати пили.


Ольга Кваша, завідуюча Зубівською сільською бібліотекою    

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.