четвер, 10 квітня 2014 р.

Гідно відзначити Рік Т.Шевченка в Україні




                                  
            9 квітня працівники публічних бібліотек зібралися у читальній залі районної бібліотеки для участь у семінарі-тренінгу, який був присвячений темі «Участь публічних бібліотек у відзначенні року Т.Шевченка в Україні». Напередодні заняття його учасники мали можливість ознайомилися з представленими на відкритому перегляді літератури «З бібліотечного портфоліо» методично-бібліографічними матеріалами, досвідом колег по популяризації творчості поета та  матеріалами з фахової періодики по темі заняття.
            Відкрила навчання  в.о. начальника відділу культури і архіву Миргородської районної державної адміністрації Яремко І.Ф. Вона підвела підсумки районного огляду роботи бібліотек, присвяченого 200-річчю від дня народження Т.Шевченка та відзначила кращих: завідуючих Гаркушинською сільською бібліотекою Сухар М.Т., Комишнянською селищною бібліотекою Четверову В.І. та  В.Сорочинською сільською бібліотекою Деревянко В.В.; бібліотекарів сільських бібліотек: Дібрівської – Кузнєцову В.М., Савинцівської - Тищицьку В.К., Слобідської - Дорогопулько Н.О.



            Директор Миргородської централізованої бібліотечної системи Берякіна Н.О. присвятила свій виступ висвітленню роботи бібліотек по відзначенню 200-річчя Кобзаря у районних засобах масової інформації. Вона відзначила  активну співпрацю з районною газетою «Прапор перемоги» бібліотекарів сільських бібліотек:  Єрківської –
Роменської Л.Б., Дібрівської - Кузнєцової В.М., Слобідської - Дорогополько Н.О. та інших. Крім того, Ніна Олександрівна детально ознайомила працівників публічних бібліотек з новими нормативно-правовими документами, які стосуються бібліотечної діяльності.
            Провідний методист центральної районної бібліотеки Оврах В.Б. проаналізувала роботу бібліотек по відзначенню ювілею поета та надала методичні поради, які стануть  у нагоді в ході відзначення Року Т.Шевченка в Україні. Бібліотекарям було рекомендовано для запровадження досвід Слобідської сільської бібліотеки по популяризації «Кобзаря» Т.Шевченка.

Особлива увага була акцентована на важливості та доцільності використання у роботі бібліотек нових краєзнавчих видань: Л.Розсохи «Перекази про Тараса Шевченка на Миргородщині» і «Миргородські історичні етюди», Г.Бабич «Шевченко в серцях миргородців».
            Цього року бібліотечні працівники району взяли активну участь у всіх конкурсах, присвячених ювілею Кобзаря, які проходили за  ініціативи обласних методичних центрів. Про це говорила у своєму виступі заступник директора централізованої бібліотечної системи Зінченко В.І. Вона відзначила найбільш активних учасників конкурсів,  бібліотекарів: Шахворостівської бібліотеки – Шовкопляс Н.І., Поливянської –
Янчик Л.Д., завідуючу Зубівської сільської бібліотеки Квашу О.О. та інших.
            На семінарі-практикумі була застосована активна форма навчання «мозковий штурм». Спільними зусиллями бібліотекарів були визначено, від чого залежить ефективність масового заходу.

            У невимушеній обстановці за склянкою чаю розгорталася творча дискусія, присвячена напрямкам та формам популяризації шевченкіани. Кожен з бібліотекарів мав можливість поділитися власним досвідом. Та найбільше враження справив на присутніх виступ завідуючої В.Сорочинської сільської бібліотеки Деревянко В.В. Вона розповіла про проведене для родин членів клубу «Сімя»  засідання за круглим столом «Геніальність  та особиста трагедія Шевченка». Всі учасники семінару-тренінгу були одностайними в тому, що цей  досвід варто взяти на озброєння всім бібліотекам району.

            Наприкінці заняття працівники бібліотек висловили думку, що отримані в ході  навчання знання стануть у їм нагоді у  відзначенні Року Тараса Шевченка в Україні.

Валентина Оврах, провідний методист центральної районної бібліотеки

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.