вівторок, 22 квітня 2014 р.

Таємниця козацької шаблі




            Юний друже! Якщо ти полюбляєш читати книжки з таємницями, пригодами та ще й привидами – тобі необхідно прочитати книгу Таємниця козацької шаблі / ілюстр. І.Ключковської. – Львів: Вид-во Старого Лева, 2006.- 159 с.: ілюстр., яку написала письменниця Зірка Мензатюк.
            Без сумніву, ти любиш своє рідне село, місто, нашу прекрасну Україну. Дещо з історії ти вже знаєш. А коли ще прочитаєш третю з книжок-«лауреатів» - пригодницьку повість Зірки Захарівни Мензатюк, то дізнаєшся чимало цікавого про козацькі часи в Україні, відвідаєш фортеці, замки, історичні заповідники. Серед них: Берестечко, де 1651 року під проводом Б. Хмельницького відбулася одна з найтрагічніших у нашій історії битв – битва козаків з поляками; Дубно; Тараканівський форт; Олеський замок – резиденцію колишніх польських королів; Кам’янець-Подільську та Хотинську фортеці; Козацькі могили неподалік Берестечка. І дістанешся ти до цих історичних місць не пішки, а разом з героями повісті – дружною родиною Руснаків – татом, мамою, їхньою донечкою Наталочкою та легковим автомобілем на ім’я Машка. Та легковичок не новий, не вельми гарний, уже підстаркуватий. Зате трішки чарівний.
            А ще в повісті є національно свідомий, дуже патріотично налаштований привид. От з нього все і почалося. Бо саме він попередив про те, що має статися злочин: коштовну українську реліквію, старовинну козацьку шаблю мають за великі гроші продати за кордон.
            Руснаки разом з Машкою вирушають на пошуки реліквії. Аби тільки знати, де її шукати? І допоки вони їздитимуть Україною, то ти, дорогий читачу, добре ознайомишся ще й з географією нашої країни.
            Нелегко було маленькій і довірливій героїні повісті в пошуках шаблі. Та Наталочка – мужня дівчинка, справжня патріотка. Разом зі своїми новими друзями – пластунами зі Львова Северином та Василем - їй таки вдається розгадати таємницю козацької шаблі, щоправда, аж у самому кінці цієї захоплюючої повісті.
            Читаючи повість, ти, юний друже, добре поповниш свої знання з народного фольклору. Бо на сторінках книжки авторка вмістила багато народних приказок.
            А ще в цьому виданні багато своєрідних, дотепних та вигаданих ілюстрацій, які намалювала художниця Івета Ключковська і які допоможуть тобі краще уявити такі небезпечні, часом смішні пригоди Наталочки Руснак.
            Жива мова, витончений гумор, напружений, динамічний сюжет не дозволять відірватися від читання «Таємниці козацької шаблі аж доки не буде перегорнена остання сторінка книжки.

     Катерина Яневич,  бібліотекар І категорії районної бібліотеки
                                                         для дітей

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.