пʼятницю, 4 жовтня 2013 р.

Лицарський дух козаків



До дня українського козацтва

Історія України — це тисячолітня історія українського народу. Вона бере коріння з глибокої давнини. І не знати її, не шанувати її, просто неможливо. Бо тоді ми втратимо своє ім’я — український народ.
         І зовсім не дивно, що в Україні є таке свято День українського козацтва. Адже саме козаки «написали» сторінки славної історії України. 14 жовтня, на свято Покрови Пречистої Богородиці, в нашій державі відзначається День Українського козацтва.
З давніх-давен Богородиця є покровителькою українського козацтва й усіх українських збройних формувань. Запорожці мали на Січі церкву на честь Покрови Пресвятої Богородиці. В цей день в Україні відбувалася Велика рада, що обирала гетьмана, визначала, як козацтву жити далі. Тому символічно, що це свято, встановлене Указом Президента № 966/99 від 07.08.1999 р., припадає саме на цю дату. Свято Покрови Пречистої Богородиці з давніх часів зміцнювало в душах козаків надію на опіку і заступництво Матері Бога Живого.
Кожен в Україні чув про козаків. Про них написано багато наукових книжок і художніх творів, знято фільмів. Про козацький рід і його ватажків говориться в урочистій пісні нашої держави – гімні України. Козаків можна побачити на парадах українського війська, їх зображення є на українських грошах та поштових марках. Козак в уявленні українця – це звитяжний воїн, що не розлучається з шаблею, захисник Вітчизни, оборонець прав, віри, звичаїв та гідності кожного, хто живе під небом України.
Козацький рух був однією з найяскравіших сторінок літопису боротьби українського народу за свою незалежність. Унікальність нашої історії і нашого народу полягає в тому, що в козацтві виявився творчий і волелюбний дух наших предків. Багато хто з нас сьогодні має  козацькі прізвища. Через козацтво створювалася наша історія, і кожен з нас не тільки причетний, а й відповідальний за неї.
В центральній районній бібліотеці з нагоди Дня українського козацтва була проведена історична мандрівка «Є на світі наша слава – рід козацький величавий» для користувачів бібліотеки  від­крився захоплюючий світ Запорозької Січі. Вони дізнались про причини виникнення українського козацтва, про державний устрій Козацької республіки, гетьманів, отаманів, ватажків і кошових, про боротьбу українського народу проти іноземних поневолювачів; ознайомились з життям і побутом козаків, їх військовим мистецтвом і системою фізичного виховання, з козацькими клейнодами, культурою і традиціями. Бібліотекарі розповіли аудиторії про те, що 14 жовтня є ще і народним церковним святом — святом Покрови Пресвятої Богородиці. З цим святом пов’язаний цикл народних традицій, обрядів, прикмет. Православна церква в житті козаків мала велике значення, а Святу Покрову запорожці здавна вважали своєю заступницею. Відвідувачі бібліотеки дізнались, що в сучасній Україні відроджуються історичні традиції: діє козацький рух, існують козацькі табори відпочинку, а юнаків урочисто приймають в козаки. Було  проведено вікторину  «Ану, який з тебе козак?» та дали завдання: знайти правильні відповіді в мережі Інтернет на поставлені запитання,  різноманітні конкурси, розгадування кросворду.
Бібліотекарі  познайомили присутніх з книгою «Запорожці: До історії козацької культури» в якій  йде розповідь про найрізноманітніші матеріали по історії запорозького козацтва, про культуру козаків, які створили багато історичних дум, пісень, літописів, творів живопису та архітектури.
 Впродовж всього заходу лунали козацькі історичні пісні.
                                       Є і нам про що згадати…
                                  Пісне, душу возвелич. 
                                          Ой, була в нас ненька-мати,
                                     - Запорізька славна Січ.

Тетяна Мостова, завідуюча відділом обслуговування центральної районної бібліотеки

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.