понеділок, 14 жовтня 2013 р.

Хай буде Земля у безпеці



         24 жовтня світове співтовариство відзначає Міжнародний день Організації Об’єднаних Націй (День ООН).


          Організація Об’єднаних Націй (ООН) — міжнародна організація, заснована 24 жовтня 1945 на конференції у Сан - Франциско на підставі Хартії Об’єднаних Націй. Декларованою метою діяльності організації є підтримання і зміцнення миру і міжнародної безпеки та розвиток співробітництва між державами світу.
           Серед найбільш важливих досягнень ООН, про які згадують в Міжнародний день Організації Об’єднаних Націй, можна назвати підписання декларації прав людини, яка з’явилася в грудні 1948 року.
            Зараз до складу Організації Об’єднаних Націй входять 192 держави. Крім цього, вони є членами Генеральної Асамблеї ООН.
           Сьогодні система ООН в Україні складається з 13 міжнародних організацій, агентств та інституцій.
           Організація Об’єднаних Націй надає допомогу на центральному та місцевому рівнях з питань сталого економічного розвитку, ефективного врядування, верховенства права, поваги до прав людини та інших міжнародних стандартів і норм заради добробуту народу України.
            Незалежність, здобута Україною в 1991 році, не тільки розпочала нову сторінку в історії розвитку країни, але й визначила низку завдань, без вирішення котрих зменшуються можливості інтегрування України в світове суспільство.
      З’явилися питання щодо модернізації всієї інфраструктури країни до рівня міжнародних стандартів, особливо у сферах економіки, медицини, освіти та в суспільно-політичній сфері - щодо побудови прозорого, демократичного суспільства, охорони природних ресурсів, управління людськими ресурсами та розвиток нових інформаційно-комунікаційних технологій.
        Україна - це держава, яка на даний час підписала вісім ключових міжнародних угод та конвенцій ООН по правам людини. Україна разом з 188 іншими країнами, які підтримали і зобов’язались втілювати в життя Декларацію Тисячоліття та Цілі Розвитку Тисячоліття, що були затверджені на Генеральній Асамблеї ООН.
        24 березня 2011 року представники установ системи ООН та Уряду України підписали Рамкову програму партнерства Уряду України – ООН на 2012-2016 роки.
         Новий п’ятирічний документ визначатиме стратегічні напрямки співробітництва та партнерства між системою ООН та Урядом України.
         Впровадження Рамкової програми партнерства Уряду України – ООН на 2012-2016 роки стало якісно новим кроком співпраці України з ООН, оскільки вперше наголос робиться на принципі партнерства та ведучої ролі української сторони у визначенні пріоритетів та цілей допомоги з боку ООН, а також спільної відповідальності за досягнення результативності співпраці.
       Рамкова програма визначає основи стратегічного планування та діяльності ООН в Україні на наступні п’ять років відповідно до 4 головних сфер партнерства:
     · стале економічне зростання і подолання бідності;
     · соціальний розвиток;
     · врядування та управління;
     · навколишнє середовище та зміна клімату.
    З нагоди    відзначення дня ООН в центральній районній  бібліотеці відбулася бесіда-роздум «Хай буде Земля у безпеці», присвячена річниці створення Організації Об’єднаних Націй. Бібліотекарі розповіли про історію створення, структуру, Статут Організації, її головні завдання і мету, напрямки діяльності, Україну в складі ООН вчора і сьогодні.   Бесіда пройшла у формі «запитання–відповідь». Слухачі  запитували про роль і діяльність ООН у сьогоденному політичному житті світу, про співробітництво країн - учасниць ООН і порядок голосування, про Генеральну Асамблею і Раду Безпеки, про ЮНЕСКО (Організація Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури) і МВФ (Міжнародний валютний фонд), про Генерального секретаря ООН і штаб-квартиру у Нью-Йорку,  До проведення даного заходу також був підготовлений бібліографічний список літератури «ООН: симфонія миру». Користувачів бібліотеки   запросили  на  віртуальний  перегляд: «24 жовтня - День   народження Організації Об’єднаних Націй».   Для  багатьох  молодих  читачів  стало  відкриттям,  що  одним  із   перших  документів  ООН була  декларація  прав  людини (грудень 1948р.) http://www.calend.ru/holidays/0/0/92/
Бібліотекарі пропонували їм прослухати щорічне звернення Генерального секретаря  ООН.
Саме  завдяки  новим  технологіям  світ  інформації  стає  відкритим  для  бажаючих.
Website: http://www.un.org/ru/events/unday/2011/.

Тетяна Мостова, завідуюча відділом обслуговування центральної районної бібліотеки.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.