пʼятницю, 25 жовтня 2013 р.

Українська мова, мова барвінкова



9 листопада— День української писемності й мови.


                                                                                            Берегти її, плекати
                                                                                            Буду всюди й повсякчас,-
                                                                                            Бо ж єдина - так, як мати,-
                                                                                            Мова в кожного із нас!
                                                                                                                              Лучук В.

Із здобуттям Україною незалежності одним із найважливіших завдань, що постало перед державою, було створення всебічних умов для розвитку і утвердження української мови як державної. Указом Президента України 1997 року було встановлено День української писемності  та мови, який  щорічно відзначається 9 листопада.  Також в цей день стартує міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика.
          Свято, як і Міжнародний конкурс з української мови, спрямоване на підтримку рідної мови, з метою привернення уваги світового українства до необхідності її вивчення і розвитку, популяризації української мови, та, водночас,  демонстрації її краси і багатства, літературної довершеності. Це свято гуртує усіх нас на шляху відродження духовності, зміцнення державності, формування громадського світогляду.      
      Мова - найбільший скарб будь-якого народу. Тисячоліттями, віками, роками плекала її земля предків, передавала з покоління в покоління, вкладаючи дедалі більше народну душу і водночас формуючи її. Досвід людства переконливо доводить, що занепад мови - це зникнення нації. Якщо ж мова стає необхідною і вживається насамперед національною елітою - сильною і високорозвиненою стає нація і держава.
         Мова - це серце нації і канва, на якій людина вишиває узори свого буття. Мова – це особистість, вона має обличчя, свій характер, темперамент, свою культуру, мораль, честь і гідність, своє минуле і майбутнє. Мова - це невичерпна духовна скарбниця, до якої народ безперервно докладає свій досвід, розум і почуття.
Рідна мова – це мова, що першою засвоюється дитиною і залишається зрозумілою на все життя. Рідною прийнято вважати мову нації, мову предків, яка пов’язує людину з її народом, з попередніми поколіннями, їхніми духовними надбаннями.
               Поглянути на історію свого народу, збагнути роль рідної мови в утвердженні української державності дають змогу писемні документи, праці істориків, етнографів, громадських діячів та лінгвістів.
Вперше українську народну мову було піднесено до рівня літературної наприкінці ХVШ століття з виходом у 1798 році першого видання «Енеїди» Івана Котляревського, який вважається зачинателем нової української літературної мови.
Так Котляревський у щасливий час
Вкраїнським словом розпочав співати,
І спів той виглядав на жарт не раз,
Та був у нім завдаток сил багатий.
І огник, ним засвічений, не згас,
А розгорівсь, щоб всіх нас огрівати.
Ми живемо на чудовій, багатій, мальовничій землі – на нашій славній Україні. Тут жили наші прадіди, діди, тут живуть наші батьки, тут корінець роду українського, що сягає сивої давнини.
 І куди б ти не пішов – твоя Батьківщина, земля твоя, твоя мова, твій народ завжди будуть з тобою.
           З нагоди  Дня української писемності та мови у центральній районній бібліотеці було підготовлено ряд заходів. В читальному залі бібліотеки оформлено відкритий  перегляд літератури «Мова барвиста, мова багата, ніжна і тепла як батьківська хата» ,
а також постійно діюча книжкова виставка «Нові лауреати Шевченківської премії».  Бібліотекарі підготували для відвідувачів літературний Брейн - ринг «Стежками рідної мови», в рамках якого, запрошені учасники заходу познайомлися з новими книгами про красу української мови, здійснли  мультимедійну мандрівку, а на завершення зустрічі активно змагалися  у конкурсах «Підкоряємо скоромовки», «Працюємо перекладачами» та продемонстрували знання усної народної творчості в змаганні на тему: «Продовжи прислів’я». Завершив цикл заходів віртуальна  літературна   мандрівка «Таємниці Велесової книги». Перед  учасниками заходу розкрилися таємниці перших абеток і найдавнішої книги наших пращурів, де зібрані звичаї, вірування і заповіти нащадкам.

Працівники бібліотеки сподіваються, що саме такі заходи допоможуть пробудити у кожній  людині почуття національної гідності та сформувати любов до рідної мови, рідного краю, його традицій, почуття поваги до всього свого, українського.
Хочеться стати на коліна перед рідною мовою - мовою Матері моєї - і благати її повернутися до рідної хати, возродитися, забуяти нетлінним скарбом, віщим і вічним  Словом від лісів - до моря, від гір до степів...

Тетяна Мостова,  завідуюча відділом  обслуговування  читачів центральної районної бібліотеки.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.