понеділок, 20 березня 2023 р.

 

 Країна з ароматом книги: нові надходження у бібліотеки Миргородщини

Чи чули ви коли - не будь фразу: «Що ви там у тій бібліотеці робите?», або «Кому потрібні ті бібліотеки у час гаджетів та інтернету?», або, навіть: «Що там у тій бібліотеці читати – вся література минулого сторіччя?». Бібліотекарі з усміхом реагують на подібні «перли», бо «видають» їх ті, хто ніколи не ходив до бібліотеки і ніколи не читав книг. Проте не зайве нагадати, що бібліотеки вже давно перестали виконувати тільки функцію книгозбірні, перетворившись на справжні осередки культури та дозвілля своїх громад. Бо бібліотеки – це і мистецькі та літературні заходи, це і цікаві  фотовиставки, і музичні прем’єри і зустрічі з талановитими та цікавими людьми. Це і майстер-класи для дітей та дорослих і зустрічі з психологами, підприємцями, лікарями. Це робота клубів за інтересами та можливість поспілкуватися з друзями та однодумцями. Саме бібліотеки ведуть роботу по патріотичному вихованню молоді, і саме в бібліотеках проходять вечори пам’яті та вшанування. І це  в бібліотеках пам’ятають всі знаменні та пам’ятні  дати, нагадуючи про них всім членам суспільства. Все це є, і все це – працює.

Що ж стосується літератури – повірте: хто літери знає, той книгу для читання собі знайде.

В кожній бібліотеці нашої громади створені і постійно оновлюються книжкові виставки з новими надходженнями. Бібліотекарі розміщують їх у найдоступнішому місці, придумуючи для цих виставок яскраві назви, місця розташування, оформлення та форми. Біля цих виставок регулярно ведеться бібліографічне інформування, як індивідуальне, так і з цільовими групами. Велику роль ще відіграють і особисті рекомендації бібліотекаря та тих, хто вже книгу встиг прочитати. Тому така форма, як «бібліотечні торги» набуває все більшого інтересу та популярності. Інформ - інтриги, коли бібліотекарем переповідається тільки цікавий сюжет з представленої книги або медіамандри, де в он-лайн режимі ведеться презентація нових надходжень – все це завжди до послуг наших читачів.

Цими днями сільські бібліотеки доєднали до своїх фондів «жменьку» нової літератури і зразу ж, представили її на розсуд своїх читачів.

Виставка – рекомендація: «Новин книжкових зорепад» запрошує своїх читачів у Слобідській сільській бібліотеці. Виставка щойно обновила свій ресурс, а привітний бібліотекар завжди радий допомогти з вибором літератури.

Ігрова каверза – реклама нових надходжень: «Новинки бібліотечної скриньки» відбулася у Біликівській сільській бібліотеці. Щоб зацікавити своїх користувачів новенькими книжечками – бібліотекар описала книги у вигляді загадок на кшталт:

                                 «Кіт, що здатний на відвагу                         

                                  носить шляпу й збоку шпагу.

                                   До полички підійди –

                                    книгу з котиком знайди.

                                             Або

Книга ця розкаже вам                  Автору прийшла ідея                                      про шумерів, єгиптян                      нагадати про Енея.

Про часи старі і давні,                     Не про те, куди пливли,

 де жили герої славні.                       а що їли і пили.

 Візьмеш книгу почитати –              Еврика! Щаслива думка!

То багато будеш знати.                    свято влаштувать для шлунку.  

         Всі рецепти він   зібрав
         і у книгу записав.

         Книгу повара по - звичці                                      легко знайдеш на поличці. 

 В цій грі "приймали участь" і більш серйозні книги, отже були більш складні завдання та загадки. Проте всі хто мав бажання прийняти в ній участь були і зацікавлені і задоволені.

Крім цього детальний опис кожної книги з анотаціями можна подивитися на блозі Біликівської сільської бібліотеки.


 

«Книгодегустація: Літературний огляд з ліричними відступами» проходила у Шахворостівській сільській бібліотеці. Ця форма роботи дозволяє проводити огляд нових надходжень, як в групі так і в індивідуальних рекомендаціях, що успішно і втілює Наталя Іванівна Шовкопляс. Її вітражна яскрава виставка привертає увагу сама по-собі, а цікавий уривок з книги, озвучений бібліотекарем – заохочує до читання.


Виставку – рекламу: «Бібліотека для всіх: прийди і переконайся» та огляд  новинок літератури представляла для своїх користувачів бібліотекар Дібрівської сільської бібліотеки. Книги на різні теми, для дорослих і малечі, книги різних жанрів та під різний настрій. Шкода, що їх не так багато, як хотілося б, але приємно,  що вони є і попит на них існує.


 Виставка– провокація: «Книжкові смаколики» працює у Гаркушинській сільській бібліотеці. Спробуй пробігти повз неї у магазин, якщо перед тобою такий лозунг…

«Пізнай світ з новими книгами» - таку назву має виставка – бібліоглобус,


що нещодавно оновила свій склад у Єрківській сільській бібліотеці. До уваги користувачів нові книги, як українських авторів так і закордонних. Є також книги для дітей та підлітків. Є книги для роздумів, повчальні та біографічні. А бібліотекар – пані Людмила Роменська однозначно допоможе з вибором. 

  Радіють новим книгам і у Кибинській сільській бібліотеці. Тут теж оновилася виставка - порада: "Зупинися на хвилинку - подивися на новинку". На виставці представлена краєзнавча література пізнавального характеру, неймовірно актуальна в наш час. На жаль нові надходження - подія в бібліотеках не дуже часта і для любителів читання - це завжди нове знайомство і нові емоції. Тому ця виставка завжди користується попитом.

Приємно осмислювати, що отримуємо ми книги саме українською мовою, в деяких випадках із здивуванням та захопленням усвідомлюючи, яка вона чарівна та як гармонійно вона звучить у літературних перекладах та оригінальних творах.

Так, ми би всі дуже хотіли більшого фінансування для більших можливостей. Та вже зараз ми неймовірно вдячні за подаровані книги, оформлені підписки на періодичні видання та допомогу меценатів. А ще ми щиро віримо в перемогу, та в розвиток культури і найближчі прекрасні перспективи рідної бібліотечної справи.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.