вівторок, 14 березня 2023 р.

 

120 років від Дня народження Наталі Львівни Забіли


Талановитість авторів літературних творів, особливо для дітей, найчастіше вимірюється часом. Деякі імена безслідно зникають і залишаються лише в пам’яті істориків, а деякі з великим задоволенням читає не одне покоління. Саме до останніх можна віднести творчість дитячої письменниці Наталі Забіли. Притаманне їй уміння просто і невимушено розмовляти з дітьми, знання психології малят, уміння писати зрозуміло й цікаво, лірично й серйозно, подаючи одночасно потрібну інформацію та виховуючи найкращі людські якості, залишають її твори актуальними й до сьогодні.
Талант цієї письменниці не залишається і поза увагою бібліотек Миргородської громади, які дружно відмічали ювілей казкарки низкою соціокультурних заходів. Сьогодні розповім вам про найцікавіші.
Хомутецькою сільською бібліотекою для дітей молодшого шкільного віку та всіх бажаючих проведено літературну годину: «Наталя Забіла – майстриня дитячої казки». Людмила Володимирівна Бабич зібрала малечу у читальній залі бібліотеки, щоб почитати казки, обговорити їхню актуальність ну і, звичайно ж, пограти. Жарти, низка конкурсів, вікторини, загадки, та читання казок «в ролях» – дають можливість дітям відволіктися від складнощів буденного життя, підняти настрій, гарно провести вільний час та, навіть, відкрити та розвинути в собі акторські здібності. Цією можливістю діти скористалися, співаючи пісню мами кози чи розгадуючи пантоміму. Словом час провели весело і з користю.
 Для користувачів Біликівської сільської бібліотеки був проведений портрет огляд: «П’ять хвилин із дитинства». Пані Наталія Ганженко розповіла малечі про саму казкарку, познайомила із її творчістю, особливістю та унікальністю її казок та оповідань. Поговорили про те, що саме «зачіпає» дітей у її казках, чому вже не одне покоління читає її казки своїм дітям. Життєствєрдність,  допомога дужчого слабшому, любов до справедливості, до світла і тепла — ось мистецький погляд Наталі Забіли на життя, який лежить в основі усієї творчості, і саме це є тією базою, що може сформувати світогляд дитини. Для обговорення діти вибрали казку «Олівець – малювець». Саме її читали вголос та провели експрес – конкурс.
Крім цього в приміщенні бібліотеки діяла виставка - знайомство: «Казка мов життя, а життя мов казка», де кожний бажаючий міг познайомитися із світорозумінням дитячої письменниці - казкарки.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.