вівторок, 14 березня 2023 р.


ТАРАС ШЕВЧЕНКО ВІДОМИЙ І НЕЗНАНИЙ: 

заходи у Миргородській громаді

Патріотичне виховання, яке останнім часом набуло в Україні небувалого раніше поширення, завжди включає в себе ознайомлення дітей, підлітків, а іноді й дорослих з літературою минулих епох, а саме, з її найвідомішими представниками. І до такого списку видатних письменників і вчителі, батьки, бібліотекарі, вихователі безперечно пером пошани і чорнилами гордості за своє минуле великими літерами вписують ім’я Тараса Григоровича Шевченка.

Тому не дивно, що березень місяць ми називаємо Шевченківським, зазвичай присвячуючи цьому великому письменнику, поету та патріоту цикли заходів, виставки, он-лайн ефіри; ми підбираємо слова, цитати та аналогії для вивчення його творчості; ми, аналізуючи його твори та діяльність, ділимось власними роздумами баченням та висновками; ми щороку відкриваємо для себе Тараса Григоровича по-новому, у всій багатогранності його таланту.

Березень 2023 року не був виключенням із традицій та правил. І нехай 109 років від дня народження – то не кругла дата, проте бібліотеки Миргородщини не оминули її своєю увагою.


До Дня народження великого поета у Хомутецькій сільській бібліотеці влаштували виставку-персоналію: «Шевченкові твори сяють, мов зорі». Представлені на виставці поетичні, прозові та художні твори Тараса Шевченка допоможуть користувачам розширити знання про творчу спадщину і життєвий шлях Великого Кобзаря.

Біля книжкової виставки був проведений поетичний вернісаж «Єднаймо душі словом Кобзаря». Безсмертну книгу «Кобзар» читали ще сучасники великого поета. Для юних же користувачів сільської бібліотеки Герасименко Вероніки та Лубенець Івана - ця книга стала улюбленою. Саме тому вони із натхненням декламували вірші з неї. Вірші, що навчають пізнавати життя, історію рідного краю, виховують любов до людини і ненависть до її ворогів.

До 209 річниці від дня народження великого Кобзаря користувачі Єрківської сільської бібліотеки: Анастасія Роменська, Валентина Баришполець, Ніна Крицька та Діма Канцібер разом з бібліотекарем підготували та провели літературно - музичний перегук «Єднаймо Україну Шевченковим словом». Кожний охочий поділився улюбленими рядками, кожний мав можливість висловити свою думку щодо актуальності та сучасного сприйняття великого «Кобзаря», разом проводили паралелі між подіями минулого та сучасністю. Згадували та співали пісні на вірші Тараса Григоровича.

Захід доповнила виставка: «Шевченків «Кобзар» - окраса українського народу».

З нагоди 209-річниці від дня народження великого Кобзаря у Біликівській сільській бібліотеці було проведено літературну годину: «Іду з дитинства до Тараса». На зустріч зібралися підлітки, учні старших класів Біликівської гімназії, справжні любителі та поціновувачі творчості великого генія. Говорили про мудре і вічне: цінність життя, любов до своєї країни і що вона означає для кожного з нас;


знаходили у творах Шевченка рядки просякнуті і тугою і болем за свою країну; читали, навіть, Тарасові пророцтва про майбутнє. Поговорили і про літературні стилі притаманні творчості Шевченка і манеру написання художніх творів та унікальність поезій. Звичайно ж не оминули і художній напрямок творчості Шевченка, зачепили трохи і його особисте життя.

Метою заходу було привернути увагу дітей до поетичного слова генія, виховувати справжнiй патріотизм, який включає i любов до рідної мови. У заключному слові бібліотекар наголосила, що Слово «кобзаря» було і залишається ознакою національного відродження, утвердження украïнськоï нацiï, ïï надiєю на кращi часи.


Кожне нове покоління буде відкривати у творчості Великого Кобзаря щось нове, незбагненне для минулих поколінь. І саме такими баченнями та роздумами ділилися юні активісти Кибинської сільської бібліотеки, де біля книжкової виставки «В своїй хаті своя правда, і сила і воля», було проведено поетичний калейдоскоп: «Твій біль, твою любов, Кобзаре, дозволь до свого серця притулить». Поговорили про актуальність Тарасових віршів, про те, як сприймає та відчуває молодь Шевченкові поезії, про те, які саме рядки імпонують та відгукуються у душі молодим людям у творах Шевченка, послухали пісні на вірші великого поета в різних стилях та у різному виконанні. Звичайно ж, декламували свої улюблені вірші та згадали знані вирази. Сама виставка була оформлена у вигляді української світлиці та включала в себе підбірку поетичних, прозових та художніх творів Тараса Шевченка.


У відділі Публічної бібліотеки ім. Д. Гурамішвілі Миргородської міської ради бібліотеці №2 з нагоди 209 річниці від дня народження Т. Шевченка була проведена година поезії: "І лине над землею Шевченкове слово, в якій взяли участь юні театрали студії "Why not?": Поліна Гуржій, Кіра Федорченко, Каріна Зайцева. Читали поезії, як вибрані навмання, так і улюблені, говорили про минуле та сучасне, згадали цікаві факти з життя великого поета, і умови в яких йому, іноді, доводилося працювати; спробували підібрати рядки Шевченкових віршів на різні життєві ситуації - словом цікаво та з користю провели вільний час. Виставка - панорама "Слово кобзаря - джерело невмирущого духу", організована в приміщенні бібліотеки доповнила атмосферність заходу та наразі користується попитом у відвідувачів бібліотеки. 
Поетично-філософські роздуми: "Одвічний діалог між совістю і мною" відбулися у Петрівцівській сільській бібліотеці. Учасники заходу, що прийшли на "зустріч" з поетом  підготували цікаві питання (подекуди, навіть, провокативні). Говорили про епоху в якій жив та творив Тарас Шевченко, поспілкувалися про те, що саме формує талант людини, та чи впливають зовнішні чинники на його розвиток, і, звичайно ж, декламували цікаві рядки поезій.
Поетична спадщина Кобзаря налічує 240 творів, а живописна близько 1200 робіт. Навіть якби Шевченко не став геніальним поетом, то він би був відомий світові, як великий український художник. Саме про це говорили у Слобідській сільській бібліотеці де для ознайомлення
користувачів з поетичними та художніми творами Шевченка діє виставка – знайомство: «Від пера до пензля», і на якій розташовані книги та художні роботи Т. Г. Шевченка. Виставка з моменту відкриття привертає увагу користувачів. Біля неї і було вирішено провести літературну мануфактуру – гру, де із декількох запропонованих відповідей на поставлене бібліотекарем питання треба було вибрати правильну. Деякі правильні відповіді для учасників стали відкриттям, додавши в одних випадках нової інформації, а в інших – розвінчавши шаблонні міфи. 

Зубівська та Дібрівська сільські бібліотеки організували виставки присвячені Тарасу Шевченку, допомагали користувачам обрати



Про генія, мислителя, пророка, людину незвичайної долі і незвичайного таланту, що здобула світову славу - Тараса Григоровича Шевченка говорили цими весняними днями і у Гаркушинській сільській бібліотеці. 
З метою вшанування пам'яті поета в бібліотеці проведена березнева сторінка: "Шевченкове слово в віках не старіє". Розповідаючи дітям про поета, письменника, художника - Віра Глеба - бібліотекар Гаркушинської сільської бібліотеки наголосила, що актуальність Шевченкового слова, його ідеї гуманізму і патріотизму, вболівання за долю України - це те, що об'єднує українців навколо безсмертного "Кобзаря".
Зважаючи на доленосні і бурхливі події в Україні бачимо, що Шевченко живе посеред нас, додає сміливості і впевненості у боротьбі з нашими відвертими і прихованими ворогами.

Тарас Шевченко для України і в Україні житиме вічно. Він сьогодні, як ніколи, органічно злився зі своїм великим, нескореним народом і твердо ступає повсюдно у вільній державі, підсвідомо і свідомо через уста кожного із мучеників нації незалежно від віку промовляє до кривдників:

…не втечете

І не сховаєтеся; всюди

Вас найде правда-мста; а люде

Підстережуть вас на тоте ж,

Уловлять і судить не будуть,

В кайдани туго окують,

В село на зрище приведуть…

                                ("Осія. Глава XIV").

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.