пʼятницю, 31 березня 2023 р.

 

Гармонія людини і природи

20 березня, в день весняного рівнодення, в світі відзначають День Землі.

День Землі  покликаний, щоб привернути увагу всіх людей до усвідомлення планети Земля, як їхнього спільного дому. І хоча місія цього свята більше миротворча і гуманістична – в Україні наділяють його ще і екологічним відтінком. Зараз вплив людини і війни завдають неймовірної шкоди планеті, яку вона не може сама подолати. Тому в День Землі 20 березня особливого значення набувають, як акції в підтримку «чистої землі», так і безпосередньо наведення ладу на ній, бо ж сміття, що роками залишається у природному середовищі – один з найбільших викликів людству.

Українські бібліотеки вже давно долучаються до виконання Цілей сталого розвитку ООН до 2030 року, зокрема екологічних і бібліотеки Миргородської громади не є виключенням із цього загалу.

Скажімо в Гаркушинцях бібліотекар разом з працівниками СБК організували еко-акцент, долучившись до прибирання прибібліотечної території. Вигребли минулорічне листя та траву, прибрали сміття, винесли гілля та щиро запрошують відвідувачів у причепурену бібліотеку та клуб.

Ясним днем вітала весна працівників Кибинського СБК та бібліотеки, що вийшли на зелену толоку для облагородження прибудинкової території. Вони відповідали їй гарним настроєм та активністю.

Петрівцівська бібліотека у співпраці із Петрівцівським СБК також чепурили свій двір та територію. Багато попрацювали і багато встигли. Урочисто пообіцяли собі продовжити цю гарну справу ледь сонце підсушить землю.

Наводили красу і у Зубівці. Дружно прибирали територію, позмагалися у вправності прибирання і, навіть, трохи поспівали.

Еко-маніфестом: «Посади дерево в рідному місті» відмічали Всесвітній день Землі  у Публічній бібліотеці ім. Д. Гурамішвілі Миргородської міської ради. Близько 15 саджанців різних видів дерев були подаровані бібліотеці небайдужими миргородцями, і тепер прикрашають собою прибібліотечну територію.

«Прибирання без кордонів» - назва акції, яка повністю підтверджувалася у Хомутці. Майже «безкордонну» територію прибирали бібліотека, СБК та всі небайдужі громадяни. Натомилися, але були безмежно задоволені результатами роботи.

Соло рейд: "І один у полі воїн" мав місце у Єрківській сільській бібліотеці. Доріжки заметено, садок прибрано, траву винесено, клумби розчищено, настрій - прекрасний. Рейд здійснено!!!

У Слобідці культура на вищому рівні. У всіх можливих розуміннях цього слова. І розумнички і креативчики і приберушечки. Екологічний дизайн прибібліотечної території - це теж вони. Опале листя прибрали, квіти посадили, пісень поспівали. Молодці!

Наведено лад тепер і біля Дібрівської сільської бібліотеки. Територію відвойовано у обрізків гілок, опалого листя та минулорічної трави. А ще підготовлено клумби до посадки квітів та ялівцю. Чекаємо тепла.

У Шахворостівській бібліотеці теж звільняли цими днями весняну зелену травичку з полону опалого листя. Дружною компанією разом із СБК гребли, мели і носили. Парк - чистий і весняний, працівники та відвідувачі - задоволені.

Окремо хотілося б відзначити Біликівську сільську бібліотеку, в якій до святкування Дня Землі підійшли з повною відповідальністю та креативністю. «Створи планету своїми руками» - під такою назвою пройшов в бібліотеці захід для дітей різних вікових категорій. Зі старшими поговорили про нагальні екологічні питання сьогодення, про культуру поводження людини у світі природи, про те, що кожен з нас може зробити для поліпшення екологічної ситуації.

З меншими дітлахами відгадували загадки, грали в «рулетку живої природи», складали екологічні пазли та прикрашали віконні вітражі яскравими власними малюнками.

Дорослі учасники з граблями та віниками здійснили «еко-подорож» прибібліотечною територією.

Сьогодні, навіть в жахливих умовах війни, треба пам'ятати про свої обов'язки перед планетою, тож Публічна бібліотека ім. Д. Гурамішвілі Миргородської міської ради закликає всіх підтримати загальнолюдські зусилля, які спрямовані на вирішення екологічних проблем та збереження довкілля і нашої планети.

 

 








Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.