вівторок, 15 червня 2021 р.

Сіяти добре, світле, вічне

 


Книга-мовчазний, але вірний друг, добрий порадник. Коли ти відкриваєш

книгу,відчуваєш запах її сторінок,гортаєш її,проглядаєш текст… Книга-це інший світ,це фантастична істота ,яка може завести нас до магічного замку,або поводити нас по Франції та показати Ейфелову вежу, може познайомити нас  з відомими людьми. Це восьме диво світу може усе.

Під час літніх канікул в Кибинській сільській бібліотеці  відбулося чергове засідання дитячого  краєзнавчого клубу «Дивокрай». Головним завданням клубу є дослідження історії рідного краю, популяризація літератури про рідний Миргородський край, про своє село Кибинці. Засідання пройшло у формі презентації нової книги «Сіяти  добре, світле, вічне», історія народного драматичного театру «Свічадо», що вийшла з друку у 2020 році.


 Адже, саме у Кибинцях, у 1822 році  створений перший в Україні театр на воді. До нього входила споруда на березі та ряд плотів на воді. Саме на них виступали артисти, переважна більшість яких були селянами. Удень вони займалися роботою по господарству, а ввечері розважали гостей Трощинського. Опікувався трупою  В. Гоголь-Яновський, батько письменника Миколи Гоголя, особистий секретар Трощинського. Акторами вистав була його дружина М. Гоголь - Косаровська, а також родини Капністів, Ломиківських, Хилкових.


Бібліотекар, Надія Глушко, познайомила членів краєзнавчого клубу з новим виданням. Книга «Сіяти  добре, світле, вічне»,  розкриває діяльність аматорських театральних колективів Миргородщини та висвітлює  витоки виникнення і розвитку аматорських театральних колективів,національного культурного відродження та збереження культурної ідентичності.




 У книзі багато нових цікавих відомостей з історії драматичного театру Миргородщини тут багато світлин, серед них є унікальні. Тому присутні були зачаровані розповіддю бібліотекаря про книгу, знайомилися  з дивовижними подіями, фактами, долями  акторів та з великим задоволенням гортали сторінки даного видання, адже автори книги вклали у дану працю всю свою душу, знання, сили, сподівання, мрії, саме тому користувачі були зачаровані нею. Книгу  читають не лише члени дитячого клубу, а і дорослі користувачі.


Презентоване видання «Сіяти світле, добре, вічне», завдяки його інформаційній насиченості та доступності, пригодиться усім, хто глибше цікавиться минулим своєї малої Батьківщини, — історикам, вчителям, учням, студентам, краєзнавцям, акторам, аматорським колективам  і усім справжнім шанувальникам культурної спадщини Миргородщини!

 Надія Глушко, бібліотекар Кибинської сільської бібліотеки

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.