пʼятницю, 1 квітня 2016 р.

Поетичний світ Марійки Підгірянки




        



            29 березня виповнилося 135 років від дня народження Марії Омелянівни Ленерт-Домбровської, відомої в літературі, як Марійка Підгірянка.
             Народилася Марія на Івано-Франківщині в багатодітній родині (в сім’ї було п’ять дочок і один син). Дівчинка тяглася до науки. Вона з дитинства поринула у світ літератури, а сприяв у цьому дідусь по матері, священик Микола Волошин, який навчив улюблену внучку читати і писати.
            Росла Марія талановитою і вразливою дівчинкою на лоні природи чудового гуцульського краю. «Я, несміле дитя Підгір’я, списувала, що мені старі ліси розказували», - згадувала згодом поетеса.
            Вірші її прості, щирі, задушевні. Вони знайомлять дітей з навколишнім світом, виховують любов до рідного краю, вчать мислити.
            Перші поезії майбутньої письменниці вийшли у світ у 90-х роках минулого століття і були підписані псевдонімом «Марійка Підгірянка», який вона обрала на згадку про рідний прикарпатський край і в знак любові до нього. У 1908 році вийшла її перша поетична збірка «Відгуки душі». Згодом видавництвом «Веселка» були випущені ще дві збірки віршів для дітей Марії Підгірянки «Безконечні казочки» (1970) і «Грай, бджілко» (1978).
            Її збірка «Ростіть великі» є у фонді нашої бібліотеки і користується великим попитом уже не в одного покоління юних користувачів. Саме її і було використано при підготовці літературної години «Марійка Підгірянка – дітям». Захід був проведений для користувачів-учнів 2-3 класів Комишнянської ЗОШ І-ІІІ ст., класоводи Чупайда Ірина Віталіївна і Пестич Галина Миколаївна.
            Діти з цікавістю слухали розповідь бібліотекаря селищної бібліотеки Шелевейстро Софії Миколаївни про життєвий і творчий шлях поетеси та вірші із її збірки. Жвавий інтерес у дітей викликало розгадування загадок, які написані поетесою у віршованій формі і також увійшли до збірки «Ростіть великі».
            Активну участь у заході взяли Голтвянський Владислав, Сердюк Богдан, Голомис Богдан, Ботуз Анастасія, Прикипіло Максим, Білан Артем, Стукалов Ростислав, Гаряжа Володимир, Дубовицька Юлія, Тимошенко Оксана, Василишин Дмитро.
            Сподіваюся, що вміщені в книжечці твори сподобалися дітям, адже написані вони щиро і з великою любов’ю.

                                   Софія Шелевейстро, бібліотекар Комишнянської селищної бібліотеки

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.