пʼятницю, 8 лютого 2019 р.

Невідомий Д.І. Менделєєв


                            
Видатні таланти випереджують роки,
                                                                           Генії   випереджують  століття.
                                           О. Бальзак
З  нагоди 185-річниці від дня народження Дмитра Менделєєва(1834-1907) та 150-річчя відкриття періодичної системи Менделєєва Черевківською сільською бібліотекою спільно з сільським клубом було проведено пізнавальну годину «Невідомий  Д.І.Менделєєв».
Д.І.Менделєєв - видатний хімік зі світовим ім’ям. Організацією Об’єднаних  Націй проголошено 2019 рік-Міжнародним роком  періодичної  системи  Менделєєва.
8 лютого виповнюється 185 років з дня народження видатного вченого,хіміка,фізика Д.І.Менделєєва.
Під час проведення заходу,бібліотекар ознайомила користувачів – учнів з маловідомими сторінками життя та діяльності  видатного вченого. Школярі мали змогу переглянути фільм про Д.І. Менделєєва, оглянути книжкову виставку, присвячену великому вченому.


Автобіографія  видатного вченого підтверджує, що Дмитро Іванович усе своє життя був великим трудівником. Його  завзята діяльність привела до безлічі блискучих наукових відкриттів. Тріумфальний  періодичний закон Менделєєва – це результат величезної праці, глибоких роздумів і постійного пошуку.

В історії  розвитку відомо багато великих відкриттів. Але не всі з них можна зіставити з тим,що зробив Д.І.Менделєєв - один з найбільших хіміків світу. Хоча  з часу відкриття його закону пройшло багато років, ніхто не може сказати, коли буде до кінця зрозумілий весь зміст знаменитої «таблиці Менделєєва».
Присутні також дізналися як ім’я Дмитра Івановича Менделєєва тісно пов’язане з Україною, про його трудову діяльність в нашій країні, зустріч з М.В. Гоголем, в яких містах України є пам’ятники великому вченому.
Заслуги Менделєєва перед наукою одержали визнання з боку всього ученого світу. Список титулів і звань його включає більше ста найменувань. Великий учений, відмінний педагог, інтелігент Менделєєв ніс у народ знання і культуру. Служіння науці, освіті, своїй країні , яке  виявив  Д.І. Менделєєв, залишається прикладом для всіх нас, для підростаючого покоління.

  Анжела Коломієць, бібліотекар Черевківської сільської бібліотеки.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.