вівторок, 19 лютого 2019 р.

Майдан - це стан душі і поклик серця




Лютий 2014 – го, коли серед білого дня в самому центрі столиці десятками розстрілювали людей, навряд чи колись зітреться з пам’яті очевидців… Сумний список Небесної Сотні відкрився 22 січня 2014 року, коли від вогнепальних поранень під час сутичок у центрі столиці загинули активісти Майдану Сергій Нігоян  та Михайло Жизневський. Того ж дня в лісі під Києвом було знайдено тіло зі слідами тортур активіста Юрія Вербицького. Їх називали героями, оплакували  та сподівалися, що влада схаменеться й кров більше не проливатиметься.  .. Але цього не сталося  До 18 лютого 2014 року вже налічувалось 9 загиблих. З 18 по 21 лютого на Майдані загинуло найбільше людей – 84 особи, після 21 лютого – ще 18.
Дні 18, 19  та 20 лютого 2014 року поділили історію країни на «до»  та «після». Вже 20 лютого було до сто жертв, яких назвали «Небесною сотнею». Само цей день став переломним у ході подій Революції гідності. Ця важлива пам’ятна дата була встановлена указом Президента України Петра Порошенка 11 лютого 2015 року з метою «увічнення великої людської, громадянської і національної відваги та самовідданості, сили духу і стійкості громадян, завдяки яким змінено хід історії нашої держави, гідного вшанування подвигу Героїв Небесної Сотні, що віддали своє життя під час Революції гідності (листопад 2013 – лютий 2014), захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України», — сказано в документі.
Юні хлопці, чоловіки та жінки вже ніколи не повернуться додому, не обіймуть близьких, не посміхнуться друзям. Сумно і боляче. Хто б міг подумати, що в 21 сторіччі, після всього, що пережила наша (і не тільки) держава, все повториться знову. Схоже, людство не квапиться вчитись на своїх помилках.
В цей день акції пам’яті проводяться в багатьох містах України. В Києві відбувається покладання квітів до Алеї Героїв Небесної Сотні та проводяться інші заходи.
В Миргородський центральній районній бібліотеці працівники бібліотеки організували виставку –вспомин  «За чисті душі, що злетіли в небо».


 Матеріал який був презентований на виставці  викликав інтерес особливо у нашої молоді. Адже тут була представлена інформація, як документального характеру, так і художня література.

 А відео - година «І дух незламний і безсмертний подвиг накреслив шлях до мирного життя» залишила глибокий слід в душах користувачів центральної\ районної бібліотеки.

Маргарита Каймакова, бібліограф 1 категорії Миргородської ЦРБ

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.