середа, 2 лютого 2022 р.

« Дивосвіт різдвяних свят». 

Культура і вірування українського народу тісно пов'язані з особливостями святкування новорічних свят. 13 січня українці відзначають - Щедрий вечір. Цього дня, за традицією, щедрувала і Гаркушинська сільська бібліотека. Віра Глеба – бібліотекар цієї бібліотеки разом з такими ж завзятими, як і сама однодумцями ходили від хати до хати, щедруючи - бажали господарям щедрого вечора, доброго здоров'я та добробуту в новому році. Щедрування супроводжувалося обрядовими іграми та величальними, обрядовими новорічними піснями.

Підтримали колег у цьому дійстві і у Петрівцівській сільській бібліотеці. Спільно з художньою самодіяльністю, вітали жителів села Петрівці, з  Різдвом Христовим, піснями та колядками.


Січень-казковий місяць і в цьому переконалися читачі Шахворостівської бібліотеки, які потрапили в  новорічно-різдвяну круговерть «Зима чарівну казку пише». Її матеріали розповідали про традиції святкування Нового року та Різдва Христового в Україні та світі. Виставка представляла незвичайні, навіть унікальні старовинні рецептами різдвяних страв, записаних безпосередньо бібліотекарем Наталією Шовкопляс у старожилів свого села, розповідала про новорічні та різдвяні рекорди та створювала затишну святкову атмосферу, як в бібліотеці так і в настрої відвідувачів. Для самих юних відвідувачів бібліотеки було влаштоване свято «Повільно падають сніжинки на дерева і ялинки» з цілим рядом конкурсів та вікторин.

Відеощедрівками привітала своїх читачів Наталія Ганженко, підібравши для них обрядові заспіви та вітальні пісні в сучасній обробці.

Справжню зимову казку створила в себе в бібліотеці бібліотекар Гаркушинської сільської бібліотеки – Віра Глеба, назвавши її «Зимова містерія». Виставка – інсталяція включала в себе і улюблені книги з новорічними історіями і іграшки – поробки і вітальні ретро-листівки.


 


Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.