середа, 2 лютого 2022 р.

«Соборна мати Україна - одна на всіх, як оберіг»

Дата 22 січня 1918 року знайома кожному свідомому українцеві. В цей день відбулося офіційне проголошення Першої Незалежності нашої держави, а вже рік потому у цей же день на Софіївській площі в Києві в святковій атмосфері проголосили Акт Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки. Це одна з найвагоміших подій в історії нашої країни бо завдяки цьому факту українцям вдалося утвердити державні кордони, мову, гроші, символіку, збудувати національне боєздатне військо, добитися визнання світовою спільнотою. 22 січня увійшло до національного календаря, як велике державне свято - День Соборності України. В цей день наша нація вшановує тих хто «всупереч» і «не зважаючи на» відстоював свою незалежність не шкодуючи сил, часу і власного життя. А ще це дає нам можливість робити висновки з уроків, що надає нам час і історія та задумуватися над майбутнім.
З нагоди цієї важливої історичної дати в бібліотеках Миргородської громади було створено коло єдності. Всі без винятку бібліотеки приєдналися до нього. Публічна бібліотека ім. Д. Гурамішвілі Миргородської міської ради разом з Дитячо-юнацькою бібліотекою Миргородської міської ради, а також з краєзнавчим музеєм ім. Опанаса Сластьона підготували історичну мозаїку де  розповідали присутнім про Соборність України в різних аспектах і ракурсах: і історичному і літературному і поетичному. Захід, що носив назву: «Наша цінність і сила - в єдності!»  проводився для широкої аудиторії та був цікавим різним віковим категоріям споживачів  інформації
Гаркушинською сільською бібліотекою був створений музично-історичний відеокруїз: «Соборність духу, розуму і серця». Це вітання жителів громади з цим непересічним днем в житті нашої країни та екскурс в її історичне минуле.
У Біликівській сільській бібліотеці для користувачів був проведений інформ вектор «Україна духу, Україна розуму, Україна серця» та підготовлена тематична прес-виставка                    «Злука!Соборність! Воля!» до подій з історії України початку ХХ ст.
Поетичним флешмобом «Соборна мати Україна - одна на всіх, як оберіг» вітали своїх односельців у Петрівцівській сільській бібліотеці. Віталіна Кропивна – бібліотекар цієї бібліотеки привітала всіх з цим історичним днем, розповіла передісторію цього свята, різні етапи його становлення та значення для прийдешніх поколінь. Далі звучали вірші та музичні вітання присвячені цій події.
«Хто не знає свого минулого - не вартий свого майбутнього»– говорить народна мудрість. І це дійсно так, бо як дерево тримається на землі своїм корінням, так людина тримається на землі своїм минулим." - саме такими словами розпочалася інформаційна година «Соборна та єдина квітуча Україна» у Хомутецькій сільській бібліотеці, під час якої користувачі дізналися про становлення і розвиток українського національного державотворення, про Акт Злуки, який був глибоко історично мотивований і спирався на споконвічну мрію українського народу про незалежність та самостійність. 
Один із найдієвіших засобів охопити велику кількість користувачів у розповіді про історію Соборності нашої держави – наочний. Тому кожна бібліотека Миргородської громади долучилася до інформаційного контакту, організувавши в себе в бібліотеках книжкові виставки з цієї теми. Представлені на них видання детально знайомили з історичними фактами та передісторією виникнення свята знаковими постатями національної історії, роз’яснювали значення соборності в політичному житті сучасної України.

«Соборна Україна: перші кроки» (Публічна бібліотека     ім. Д. Гурамішвілі Миргородської міської ради; «Соборна мати Україна – одна на всіх, як оберіг» (Шахворостівська сільська бібліотека); «Наш вибір, наша мрія, соборна вільна Україна» (Хомутецька сільська бібліотека);






Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.