понеділок, 21 лютого 2022 р.


День Героїв Небесної Сотні  

20 лютого 2014 року в середмісті столиці України загинуло 48 осіб, яких разом із іншими загиблими учасниками мирних протестів, назвали Героями Небесної Сотні. 

Свобода – фундаментальна характеристика людського існування, це можливість вільного вибору та усвідомлення власної відповідальності за цей вибір. Герої Небесної Сотні зробили свій вибір – виборювати свободу України та гідність її народу, віддавши за нього життя. Завдяки їм сьогодні Україна є вільною демократичною державою. Саме тому обов’язок кожного українця – зберегти свободу та зберегти пам’ять про тих, хто загинув заради неї. Це найкраща подяка Героям.

День Героїв Небесної Сотні з великою шаною відзначали у всій Миргородській бібліотечній громаді. Кожна бібліотека долучилася до вшанування пам'яті тих,  які довели, що саме від  нас залежить те, у якій країні ми житимемо, що немає нічого більш дієвого, як єдність та згуртованість народу навколо поставленої мети.

В Кибинській сільській бібліотеці  напередодні Дня Небесної Сотні була оформлена книжкова виставка: "Герої не вмирають", та для учнів 5 класу пройшов караван історій: "Герої не вмирають. Просто йдуть". Метою заходу було не тільки бажання нагадати учням про ці визначальні події у новітній історії України, а й виховувати в них патріотичну свідомість, любов до Батьківщини, бажання стати гідними громадянами держави.  

 Інформ дайджест: "В пам'ять про загиблих на Майдані" провела в Петрівцівській бібліотеці Віталіна Кропивна. Бібліотекар нагадала своїм слухачам хронологію подій на майдані Незалежності у 2013-2014 роках, причини масових протестів, та розповіла про учасників Революції Гідності, які загинули  у боротьбі за ідеали демократії, права та свободи людини, європейське майбутнє України та завдяки яким було змінено хід історії нашої держави. Підсумовуючи розповідь, бібліотекар зазначила, що смерть Героїв Небесної Сотні змінила суспільну свідомість українців, актуалізувавши значущість таких понять, як право на самовизначення, на гідність, свободу, суверенність держави, європейський вибір. 

 У рамках вшанування вічної світлої пам’яті жертв страшних подій лютого 2014 року в Україні, глибокого усвідомлення причин та наслідків трагічних сторінок історії у Біликівській сільській бібліотеці була проведена година роздумів: «Як крила ангела злітаючи назад – Небесна Сотня в вирій полетіла»  та відкрилася виставка – роздум: «Час плине, а пам’ять залишається». На цій виставці представлені книги про події на Майдані у 2014 році і про героїв, які загинули за світле майбутнє своєї держави.

 
Говорячи про події Майдану, частіше згадують жертв - полеглих, поранених, травмованих… Безперечно героїв важливо знати й шанувати. Однак не менш важливо пам'ятати, що Революція Гідності - це не тільки про втрати. Це також про перемоги, здобутки, енергію  та любов.

“Майдан: історії кохання” - саме під такою назвою  в Публічній бібліотеці ім. Д. Гурамішвілі пройшла година - роздум, присвячена тим буремним подіям 2014 - го, які повернули хід історії нашої країни. На заході відвідувачі з цікавістю передивились відео від Володимира В'ятровича - українського науковця, історика, публіциста. Познайомились з літературою, народженою Майданом ( серед авторів, представлених книжок такі корифеї, як Брати Капранови, журналіст Віталій Портников, Сергій Козак); прослухали уривок з роману Люко Дашвар “Покров”.

 З метою вшанування пам’яті  Героїв Небесної Сотні та патріотичного виховання підростаючого покоління, бібліотекар Єрківської сільської бібліотеки провела огляд книжкової виставки – вшанування: « Майдан: простір гідності, свободи і єднання». Книжкова виставка привертає увагу відвідувачів бібліотеки творами сучасних українських авторів про події на Майдані, а також  книги в яких розповідається про долі звичайних українців, що опинилися в зоні бойових дій. Зацікавила користувачів творчість поетеси з Полтавщини Тетяни Домашенко, зокрема книга «Ангели-охоронці» - це віршована історія України. Книга з гірким присмаком правди. Там є все: і вдячність воїнам, і біль за Україну, і заклик до дій.  21 лютого 2014 року Тетяна Домашенко уперше полеглих учасників Євромайдану назвала Небесною Сотнею у вірші  «Небесна Сотня воїнів Майдану". 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.