четвер, 23 квітня 2015 р.

У вирі творення.




інформаційний огляд до 65-річчя від дня народження Леоніда Томи


         Леонід Тома належить до покоління, яке заявило про себе у літературі в другій половині 70-х років, минулого століття. В своїй творчості письменник і поет важіє до художньо-філософського аналізу буття і нашої карколомної історії. Його гоголівські мотиви, сорочинські історичні реалії, сьогодення Миргородщини – ці теми, осмислені митцем саме  у філософському контексті, у річищі величної й трагічної минувшини України, додають своєрідного звучання творам Л.Томи.
         В літературно-художньому виданні “Сорочинський зодіак” прослідковуються як етичні теми, так і любовно-інтимні колізії, перед читачем постає людська особистість у площині історичного часу, а також у сполохах проблем сучасності, яка становить нові вимоги українській нації і культурі.
        

Тома, Л.В. Сорочинський зодіак / Л.Тома. – Балаклея: Вид. Будинок “Балдрук”, 2008. – 200с.



         Величним датам 195-ій річниці від дня народження М.В. Гоголя та 350-й річниці від дня народження гетьмана лівобережної України Данила Апостола присвячене літературне видання “Преображення”, до якого ввійшли історично-драматична поема “Д.Апостол” та поема-симфонія “М.В. Гоголь”.
         

 Тома, Л Преображення: літературне видання / Л.Тома. – Х. : Митець, 2004. – 60с.


         Дослідження життя, діяльності та розкриттям неоціненого внеску, що зробили ці Великі українці продовжує Л.Тома в своїх декількох науково популярних виданнях, що побачили світ в видавництві “Фоліо”.
         Одне з них присвячене Данилу Апостолу, який ставши гетьманом лівобережної України у скрутний для країни час, незважаючи на свій більш ніж поважний вік (73 роки), зумів залишити помітний слід в історії України: саме за його петицією Анна Іоанівна підтвердила – хоч і обмежену – козацьку автономію. Не маючи змоги вести самостійну зовнішню політику, Апостол кинув усі сили на піднесення економіки, взявся за викорінення корупції, впорядкування земельних відносин.
       

  Тома, Л.В. Данило Апостол / Л.В. Тома. – К. : ПАТ “ДАК “Укрвидав Поліграфія.”, 2012 – 96с.



         Українська пісня, як своєрідний історичний літопис, назавжди зафіксувала ім’я Петра Конашевича Сагайдачного як гетьмана “необачного”, що проміняв “жінку на тютюн та люльку”. Пісня вихваляє лицарські чесноти гетьмана, робить з нього типового запорізького воєводу, що зневажав спокуси домашнього затишку заради прихильності до воєнних походів та табірного життя. Проте справжній Сагайдачний був зовсім не таким, як змальовано його в піснях. Цей “необачний” лицар поєднував в собі звитяжність із розважливістю, хист полководця  - з обдарованістю політика. Він вправно керував Запорізьким військом, але аж ніяк не був в особистому житті прихильником запорозького способу життя, людиною, що цілковито зосереджена на війні. Війна для Сагайдачного була насамперед продовженням політики. А чим же була для нього політика? Аби відповісти на це питання слід розглянути  життя П.Сагайдачного,  про що  майстерно  розповідає Л.Тома в виданні Л.Тома  “Петро Конашевич Сагайдачний”.

          Тома Л.В. Петро Конашевич Сагайдачний / Л.В. Тома. – Кіровоград: ІМЕКС –Л.Т.Д, 

2013. – 119 с.


        Гоголь став улюбленим письменником  і володарем душ мільйонів  людей на планеті. Тому і треба  сказати  про “ українського Гоголя”, про першооснову його душі. Великий російський письменник  М.В.Гоголь є , на думку багатьох  дослідників і літературознавців, найбільш виразним  представником української в російській літературі. Отже, можемо говорити про нього і як про українського письменника, бо українська тематика творів Гоголя – це невід’ємна частина його творчої особистості. Він один з кращих  виразників української ментальності. У його творах найбільш повно і яскраво  відтворилися риси українського національного характеру.  Л. Тома  в своїй праці М.Гоголь докладну розкриває віхи життя Миколи Васильовича, та дає аналіз його незабутніх творів.
       

  Тома Л.В. Микола Гоголь/ Тома Л.В. – Харків: ТОВ фірма “Антологія”, 2013. – 128с.



         В історії науки важко уявити вченого, який би зробив так багато для людства, як Володимир Вернадський. Природознавець, філософ, основоположник  генетичної мінералогії, біогеохімії, радіогеології, вчення про живу речовину, теорії ноосфери, як якісно нового стану розвитку біосфери, він був “хрещеним батьком” багатьох науково-дослідних інститутів, музеїв, наукових шкіл, організатором і першим президентом Української академії наук, захисником академічних свобод, принципів демократії, справедливого розв’язання національного питання в Україні.
          Дослідженню життя та наукових здобутків цієї геніальної людини Л.Тома присвятив свою працю “Володимир Вернадський”.

           Тома, Л.В. Володимир Вернадський/ Л.В. Тома. –К.: ПАТ “ДАК “Укрвидавполіграфія”, 2012.- 128с.


          Про свою маленьку батьківщину, її дивовижну красу, про своїх відомих на весь світ односельців повідає автор в історичному нарисі “Великі Сорочинці”, що супроводжується фотоілюстраціями миргородського фотохудожника С.І.Міненка.



        

  Тома, Л. Великі Сорочинці: історичний нарис/ Леонід Тома – К:Митець, 1995. – 16с.


          Відомості про самого автора містить енциклопедичний довідник            “ Славетні миргородці ”, що зібрали і упорядкували Валерій та Вікторія Шаповалови.




          Тома Л.В. //Славетні Миргородці: Енциклопедичний довідник. /упоряд Вікторія та Валерій Шаповалові – Миргород, 1998. – с. 63


          Біографічна довідка про нашого славного краянина публікується в історико-краєзнавчому виданні Галини Василівни Бабич “ Миргород у творах митців художнього слова”, що розміщена в розділі “ митці художнього слова Миргородщини”.


        

Леонід Тома // Бабич Г. В. Миргород у творах митців художнього слова / Г.В.Бабич. – Миргород, 2012. – с.151


        Отже у творчості відомого письменника і поета Л.Томи постає широкий діапазон пережитого життєвого шляху, який не віддільний  від долі рідного народу , його культури.       


                                                                                                       
Світлана Ісаєва, провідний бібліотекар Миргородської центральної  районної  бібліотеки

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.