середу, 14 лютого 2024 р.

 ПРО ІСКРУ, ЩО В ТОБІ ГОРИТЬ


А ви знаєте, що життя продовжується в тому числі завдяки бібліотекарям і бібліотекам, як би пафосно це не звучало. Заходиш у бібліотеку і тебе зустрічає привітна людина, питає як Ви, як настрій, на яку літературу сьогодні налаштовані?
Посміхається 
щиро,  пропонує  книжкові новинки,  захоплено
розповідає про нові надходження. І    починається спілкуванняі трохи спадає стрес, і помітно піднімається настрій. 
А ще бібліотека  це порядок, затишок та приємна атмосфера. Можливо так пощастило не кожній бібліотеці, але  Гаркушинській сільській пощастило однозначно.

Між іншим у приміщенні Гаркушинської сільської бібліотеки знайшлося місце не тільки для різноманітної літератури (до речі, великий вклад в поповнення фонду вносить саме бібліотекар,

приймаючи участь у всілякого роду акціях дарування, розіграшах та лотереях), а ще й для охочих щось навчитися робити власноруч. 
З 2023 року у бібліотеці активно працює клуб за інтересами          «Острів захоплень».  І слово «активно» в цьому реченні і в  цьому  процесі, мабуть, головне.
  Створений клуб був за безпосередньої ініціативи самих учасників. Тим хто хоче, вміє, любить щось робити своїми руками, для творчих і непосидючих, активних і невтомних, потрібна   була організація  і місце  для  діяльності.
Бібліотека, а насамперед її небайдужа господиня – Віра Геннадіївна Глеба, взяла на себе цю місію  і цю відповідальність. 

Треба сказати, що той напрямок, що діти вибрали для свого клубу (декоративно-мистецький) - є одним з найскладніших (для бібліотекаря зокрема), бо коли діти пізнають навколишній світ, вони намагаються свої враження передавати за допомогою творчості. Малюють, ліплять, роблять оригамі, мотанки, квіти із гофрованого паперу тощо.

А перш ніж чомусь навчати чи щось показувати –  це треба

вміти робити самому. Тому пані Віра, бібліотекар Гаркушинської сільської бібліотеки, завжди у пошуку, у навчанні, і у тонусі.

Свою роботу члени клубу планують самі, і роблять це так, щоб було цікаво кожному. Збираються дівчатка на свої посиденьки у вільний від основного навчання час, у відповідності до запланованих занять, але, в переважній більшості, зважаючи на настрій та в узгодженні із душевними поривами. Може тому психологічна атмосфера тут носить неформальний комфортний характер і не регламентується зобов'язаннями і стандартами. 

Результатом таких дівочих зустрічей стала численна колекція поробок із кольорового та гофрованого паперу, ниток, клаптиків тканини, гілочок, шишок та польових квітів.

Крім цього, на своїх заняттях, учасниці знайомляться з книжковими новинками бібліотеки, що видані українською мовою, пізнають культуру, традиції, історію нашої держави та рідного краю.

Тобто «Острів захоплень» це саме та локація, де дітям надаються можливості задовольняти свої інтереси і поєднувати різні напрямки і форми занять.

І дуже добре, що такі клуби ще виникають при бібліотеках, адже все починається в житті з малого, а отже зацікавленість маленьких відвідувачів бібліотекою - це перший етап до формування читацького  смаку, самоосвіти і майбутнього читацького активу, а отже і майбутнього прогресивного українця.



Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.