понеділок, 26 лютого 2024 р.

 Жовто-сині історії Криму

Крим завжди багато важив в історії Європи. На цих землях були неандертальські печери, грецькі міста, скіфські пасовища, генуезькі порти, караїмські кенаси, готські фортеці, християнські церкви, ісламські мечеті. Тут точились битви, вирішувались долі держав. Саме тут батьківщина киримли – кримських татар. Саме тут найпівденніша точка України - мис Сарич. І саме з Криму 10 років тому р.ф. розпочала збройну агресію проти України.

26 лютого в Україні відзначається День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя. У цей день у 2014 році в Сімферополі відбувся масовий мітинг, організований Меджлісом кримськотатарського народу. Кримські татари, українці та представники інших національностей вийшли під будівлю Кримського парламенту, виступаючи за територіальну цілісність України, захист своєї свободи та демократії. Мітинг проходив під кримськотатарським прапором. Золота тамга на блакитному стязі – синонім чистоти та свободи, чесності й вірності, бездоганності та сили – для всього світу стала символом нескореності та мужності народу, символом боротьби за свої права, боротьби за повернення Криму під контроль України, символом опору загарбникам, символом духу свободи, закладеного багатьма поколіннями. Щороку бібліотеки Миргородської громади долучаються до акцій пам’яті про ті дні, ставлячи на меті висвітлення тих подій, що стали і є визначними для історії нашого сьогодення.

Інформаційним дайджестом «Наш український Крим"  зацікавлювала  своїх  користувачів Вікторія Дубина, бібліотекар Петрівцівської сільської бібліотеки. Всі, хто прийшов на захід ознайомилися з хронологією подій анексії Криму, здійснили віртуальну подорож чарівними куточками півострова та переглянули матеріали тематичної виставки.

Цікавий фотоколаж «Крим. Реалії. День початку кримського спротиву» представила на розсуд своїх користувачів Слобідська сільська бібліотека. На фотовиставці були представлені світлини, діаграми, порівняльні характеристики Криму до та після окупації. На виставці також знаходиться інформація про політичну та соціокультурну ситуацію в Криму впродовж лютого-березня 2014 року, а також післяокупації. Є також, фото листів в підтримку політв’язнів, бранців кремля, яких незаконно утримує Росія.

Єрківська сільська бібліотека для своїх відвідувачів підготувала цілий цикл заходів під загальною назвою «Крим. Народ. Історія. Свобода.» Бібліотекар разом з клубом «Єрківчанка» обрали для свого заходу інформаційно поетичний напрямок. Факти та розповіді про події 10 річної давнини перемежовувалися з віршами та піснями заданої тематики. Для молодшого покоління Пані Людмила, бібліотекар Єрківської сільської бібліотеки підготувала годину історичної пам’яті «Український Крим: спротив триває»
 Під час проведення вікторини «Чи знаєте ви?», пригадали поняття «окупація», «анексія», переглянули відео- та фотоматеріали, обговорили взаємозв’язок між індивідуальною свободою, правами людини та її патріотичною відповідальністю.

На перегляд документального фільму «Ціна анексії – життя» та подальше обговорення побаченого, зібралися 23 лютого   користувачі  бібліотеки - відділу №2.

Відеолекція Віталія Дрібниці, українського історика та блогера, яку переглянули в доповнення, додала до відеоперегляду цікавих фактів, нюансів та відтінків. Книжкова виставка «Крим у творах українських письменників» внесла літературних акцентів до загального враження.

Користувачі Гаркушинської сільської бібліотеки, зібравшись на інфоtime «Крим у полоні міфів та ілюзій», згадували

хронологію подій далекого 2014 року, говорили про різні методи впливу на свідомість людей, які застосовує країна - агресор у своїй пропаганді та про те, як цим методам протидіяти; говорили і про рух опору, що зараз діє в Криму і про програму деокупації півострова. Подискутували трохи про методи реінтеграції території та поміркували над тим, як жити з людьми, що були відірвані від нас на ціле дисятиріччя. Бібліотекар навела багато свідчень місцевих жителів Криму про ставлення до них окупаційної влади, про утиски та заборони. Зустріч видалася напрочуд цікавою та емоційною.

Інформаційна довідка та перегляд презентації «День Спротиву: Голос за Вільність Криму та Севастополя» пройшла і в Шахворостівській сільській бібліотеці. На зустріч були запрошені активні бібліотечні користувачі. Всі разом переглянули та обговорили відео, відслідкували, як хронологію окупації, так і хронологію спротиву, спробували дати оцінку відеофрагменту коли Нахімовці співають гімн України, у формі гри   «звільнили» Крим від окупантів. Зустріч була не тільки інформативною та пізнавальною, але і напрочуд цікавою.

Інформаційний фото - колаж «Крим: історія без міфів» був представлений і у Біликівській сільській бібліотеці. На світлинах зафіксовані і рішучі вирази облич героїв спротиву і найвизначніші його моменти, і основні символи та вимоги.

Долучилися до відзначення Дня спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя і в інших бібліотеках громади.   - Виставка - мандрівка «Крим - це Україна» (Зубівська сільська бібліотека)тематична

викладка «Україна єдина! Крим - це Україна» (Хомутецька сільська бібліотека), виставка-подія «Крим на карті України» (Кибинська сільська бібліотека), тематична викладка «Від Карпат до Криму – Україна єдина» (Публічна бібліотека ім. Д. Гурамішвілі). 

 Зараз, незважаючи на російську анексію та війну проти України, ми пам’ятаємо про Крим. З Криму почалась війна, тут вона має завершитись. Відновленням українських кордонів, поверненням українських громадян. А починати треба з пригадування історичної правди….






Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.