середу, 10 травня 2023 р.

 Часи пройшли, роки минули та ми героїв не забули.

Друга світова війна, яка тривала з 1939 до 1945 року, була одним із найкривавіших та найбільших збройних конфліктів в історії людства. і ці пам’ятні дні символізують не тріумф переможців над переможеними, а є нагадуванням про страшну катастрофу, яка стала можливою в результаті приходу до влади й змови двох тоталітарних режимів – нацизму й комунізму.

Відзначати День памʼяті та перемоги 8 травня – європейська традиція і вже в цьому році президент України – Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради, як невідкладний, проєкт Закону України №9278 «Про День пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років».  

Цим законопроектом пропонується замість «Дня пам'яті та примирення» встановити в Україні «День пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років» і відзначати його щорічно 8-го травня разом зі всією Європою.

Цього дня на Миргородщині, як і на всій території країни, відбулися пам’ятні заходи по вшануванню борців із нацизмом, жертв Другої світової війни 1939–1945 років та усіх, хто віддав життя за Україну. Звичайно ж всі бібліотеки Миргородської громади були в перших рядах тих, хто ці заходи готував, організовував та проводив.

Урок загальнолюдських цінностей провели для молодших

школярів у Біликівській сільській бібліотеці. Після перегляду фільму «Навіки слава Україні, героям слава навіки» дітям запропонували самим визначити, що головне для людини, що для кожного з них означає слово Батьківщина, вели розмову також про вміння цінувати мир, категорично і безкомпромісно захищати його всіма розумними засобами. Розмову продовжили і біля пам’ятника загиблим воїнам, до якого діти принесли квіти.

Крім цього для широкого загалу пані Наталія Ганженко підготувала музичний відео екскурс у минуле: «Хай буде мир, хай більше не горить у пеклі війн твоє життя, людино!», в якому нагадала і головні дати тієї страшної війни, і світлини, і улюблені мелодії.

Літературний стоп-кадр біля тематичної виставки пройшов і у 

відділі Публічної бібліотеки ім. Д. Гурамішвілі Миргородської міської ради бібліотеці 2 (мікрорайон "Личанка "). Бібліотекар – пані Наталія Яремко зробила огляд сучасної літератури про Другу світову війну, розповіла про останні розсекречені архівні документи, про жахливі звірства тієї війни та про факти, що раніше ретельно замовчувалися. Дівчатка з театральної студії "Why not?" Центру культури та дозвілля (Керівник- Марина Камінська) доповнили зустріч поетичними нотками.

В День пам’яті та примирення для учнів старших класів

та усіх охочих Петрівцівською сільською бібліотекою були проведені патріотичні діалоги: «Ти згадку про оті часи крізь пам’ять серця пронеси» Розмова була відкритою і навіть дискусійною. Поговорили про те коли і за яких обставин розпочалася Друга світова війна, про «Дорогу життя», про надсекретний план німців, згідно з яким планувалося вбивство Сталіна, Рузвельта і Черчеля, про найбільші битви Другої світової та про те, коли ж насправді був підписаний Акт про повну капітуляцію Німеччини. Захід був і цікавим і змістовним.

Звичайно ж, підсумком цієї зустрічі стало вшанування загиблих земляків у тій страшній війні та покладання квітів до пам’ятника воїнам – визволителям.

Алея пам’яті «Війна і перемога, біль і пам’ять» відбулася 

травня і в Слобідській сільській бібліотеці. Учасники клубу «Слобідські посиденьки» зібралися цього дня щоб згадати рідних та знайомих, які пам’ятали Другу світову не з фільмів, згадати улюблені пісні та вірші ветеранів тієї війни та те, яке значення вони мали у житті кожного воїна. В кінці заходу, щоб віддати шану своїм землякам, що полягли у боротьбі з нацистами, відбулось покладання квітів до пам’ятника загиблим воїнам.

«Той, хто не пам’ятає свого минулого – не вартий майбутнього» .

Ці слова стали девізом у Хомутецькій сільській бібліотеці. Історичним он-лайн акцентом вітала своїх односельців з Днем пам’яті та примирення Бабич Людмила Володимирівна. В дописі вона розповіла про причини початку Другої світової війни та про велику ціну перемоги, про те, як Друга світова війна вплинула на життя пересічних громадян СРСР та й загалом усіх європейців, та про довічну шану і повагу захисникам Вітчизни. Також пані Людмила, виказала спільне бажання всіх українців про найшвидшу перемогу уже в нинішній війні.

Публічна бібліотека ім Д. Гурамішвілі Миргородської міської ради, в повному складі долучилася до меморіальних заходів по вшануванню пам’яті полеглих воїнів, що відбулися коло Меморіального комплексу Вічної Слави, у місті Миргород.

Організатор та ведуча цього заходу –бібліограф Публічної

бібліотеки ім. Д. Гурамішвілі Миргородської міської ради – Карач Ірина Анатоліївна розповіла про історичні віхи тієї війни, провела паралелі між Другою світовою та україно-російською війною, наголосила, що наша Батьківщина проживає нелегкі часи і що на наших очах твориться історія, яку слід пам’ятати. Вона додала, що ми ніколи не забудемо наші міста-герої, які мужньо тримають оборону, ми ніколи не забудемо тих звірств, які скоїли окупанти, ми ніколи не забудемо той ранок 24-го лютого, коли кожен українець прокинувся у страху…,

В завершення мітингу ветерани, громадськість та представники влади хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих у Другій світовій війні та поклали квіти до вічного вогню.

У Єрківській сільській бібліотеці 6.05 відбувся благодійний концерт «Разом до перемоги». Він був приурочений як  захисникам, що воювали на фронтах Другої світової війни, так і сучасним героям, які боронять нашу країну уже у війні нинішній. У концерті прийняли участь фольклорний ансамбль «Єрківчанка», гурт «Мелодія душі», юні учасниці студії сучасного танцю «ЮЛАЙТ» - Влада Куліш та Марія Горбань та Валентина Гречана – активна читачка Єрківської сільської бібліотеки.

Роблячи підсумок про відзначення бібліотеками громади Дня пам’яті та примирення хочу від себе зазначити, що надзвичайно важливо згадувати та вшановувати подвиг тих, хто боровся з нацизмом і переміг його. Тоді загинули понад вісім мільйонів українських воїнів. Тому ми добре знаємо ціну тої війни. Нині, як і в роки Другої світової війни, Україна воює з агресором. І ми неодмінно переможемо. Бо захищаємо рідний дім і тих, кого любимо. Для нас це війна за свободу, цивілізованість, демократію.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.