вівторок, 22 вересня 2020 р.

Їх подвигу немає забуття

               Щорічно, 22 вересня в Україні відзначається День партизанської слави.

Найважчі та найжорстокіші випробування випали на долю нашого народу у роки Другої світової війни. Мільйони українців, у тому числі полтавчан, пройшли крізь це пекло і не скорилися. З почуттям безмежної подяки й любові ми віддаємо данину поваги ветеранам антифашистського опору: колишнім підпільникам і партизанам, захисникам і визволителям рідної землі – усім, кого ми з гордістю називаємо народними месниками.

На території Полтавщини діяло 150 партизанських загонів і груп. Деяким загонам вдалося досить швидко розпочати активні дії. Бійці партизанського загону «Перемога» Миргородського району, очоленого І.О.Іващенком, проводили  розвідки фашистських військ, виявляли місця безпечного виходу з окупованої території, виконали ряд диверсій на мостах і шляхах району, налагодили випуск і розповсюдження листівок (всього було випущено 15 листівок загальним тиражем до 8000 примірників) тощо.

На території Миргородського та Шишацького районів виникли цілі партизанські села: Велика Обухівка, Олефирівка, Панасівка.

Грозою для окупантів в Україні стало партизанське з’єднання під командуванням С.А.Ковпака, уродженця с. Котельва, якому одному з перших партизанських командирів було присвоєно звання генерал-майора. Це з’єднання за час свого існування з боями пройшло по тилах ворога більше 10 тисяч кілометрів, громивши гарнізони противника. Дії ковпаківців були настільки активні та ефективні, що на боротьбу з ними направлялися великі фашистські угруповання, а за голову командира обіцяли велику винагороду.            Опорою діяльності партизанських загонів були підпільні групи, що діяли в багатьох містах і селах Полтавщини. У Полтаві діяла группа  «Нескорена полтавчанка» під керівництвом О.К.Убийвовк. У с. Великі Сорочинці проживала і діяла зв'язкова партизанського загону Бондаренко Ольга Антонівна. За допомогою зрадників фашисти  вистежили її та  привели до комендатури. Три дні і ночі  допитували мужню дівчину. Мордуючи Ольгу Бондаренко, фашисти намагалися дізнатися, де знаходиться партизанський загін, хто в селі займається підпільною роботою. Після катувань, не добившись зізнань, її кидають до загальної камери. Наступного дня фашисти повели заарештованих на розстріл. Тяжко поранена Ольга Бондаренко потрапила під розстріляних. Вночі вона виповзла на берег і доповзла до свого дядька, який жив поблизу річки. Але поліцаям вдалося виявити її знову і цього разу її повели на розстріл з сином. Але і цього разу вона була поранена, виповзла і повертається до своєї хати. Втретє поліцаї натрапили на її слід. Перелякані вони вбивають Ольгу прямо на подвір'ї. На весь колишній Радянський Союз стала відома трагедія Рози Полякової з Гаркушинець, зв'язкової партизанського загону, яка була затримана фашистами, витримала всі тортури і катування і, не видавши своїх товаришів, гідно прийняла смерть - фашисти втопили дівчину в колодязі.

             До Дня партизанської слави, працівники відділу обслуговування, для користувачів юнацького віку провели інформаційно – літературний  пошук «Партизани і підпільники — наша слава, наша гордість», де розповідали про історію партизанського руху у нас на Миргородщині, та переглянули  історико -документальний фільм  «Рух опору. Партизани»   

             Працівники бібліотеки докладають всіх зусиль, щоб День партизанської слави передавався з покоління в покоління, щоб і надалі зберігалися в наших серцях такі поняття, як Батьківщина, честь, обов’язок і пам’ять.  

            Вічний клич… до нас… Ми не  повинні забувати про тих людей, які пройшли крізь найскладніші випробування, відстояли право людей на свободу, врятували нашу мужність, стійкість та самовідданість.

 Тетяна Мостова,  завідувачка відділом обслуговування центральної районної бібліотеки

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.