пʼятницю, 3 липня 2020 р.

Віночки завивайте, на Купала поспішайте!!!




Друзі, зовсім скоро прийде знаменита Купальська ніч… 
Це свято вважається, напевно, самим таємничим і магічним. В народі говорять, що у цю таємничу ніч не можна спати, адже ходить щастя по землі. Дерева переходять із місця на місце, розмовляють між собою тварини і трави, річки на мить перетворюються на срібло, а заховані скарби світяться. А ще пробуджуються природні сили, які населяють ліси, поля, озера й річки.  Відьми і перевертні, домовики, лісовики, мавки аж до 2 серпня (Іллі) залишають свої підземелля і водойми, збираються на шабаш, а потім розлітаються по світу пакостити людям. Знаючи це господарі намагалися захистити свій дім і худобу: навколо хати попід стріху, а також у стайнях розкладали кропиву, гілочки осини, та листя лопуха. А ще в цей час збирали цілющі трави, вони як раз набиралися сили. Полин, звіробій, кропиву кріпили у себе на поясі і не знімали до кінця купальських свят. Дівчата збирали терлич – траву, щоб зробити приворот для хлопців. А ближче до опівночі найвідважніші йшли шукати  улюблене зілля нечисті – цвіт папороті.
В Миргородській центральній районній бібліотеці  до цього свята приготували купальський водограй «Віночки завивайте, на Купала поспішайте!!!» 


Наших відвідувачів познайомили з святковими традиціями.


 Щоб ще більше відчути атмосферу цього дивовижного свята. наші гості з великою цікавістю прослухали уривок з повісті Н. Гоголя «Вечір проти Івана Купала».


Друзі, ми запрошуємо Вас познайомиться з книжковою виставкою, почитати класиків та поглинути в світ магії!  А в Купальську ніч бажаємо знайти  цвіт папороті!!!
Хай Вам щастить!!!

Маргарита Каймакова, провідний бібліограф ЦРБ.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.