пʼятницю, 11 травня 2018 р.

Мати: богиня, мадонна, берегиня.




Місяць травень — то найкращий місяць у році. Весна приходить зі своїм сонячним промінням і дарує тепло та  радість. І в один з таких весняних днів, у другу неділю травня увесь світ відзначає День матері. Саме в цей день людство вшановує жінку-матір, жінку — світоч, жінку трудівницю, жінку — берегиню життя на землі.
Богиня-Берегиня... Яке поетичне, яке точне і загадкове наймення! Берегиня — це та, що береже оселю, оберігає нас від невірного кроку, від непрошеного лиха та напасті. Це та, що ніколи не вимагає від нас ніяких жертв, а сама задля нас жертвує всім — навіть життям. Це та, що колихала тебе маленьким, не зімкнувши очей ні на мить, молила Бога про долю для тебе і тихо співала колискову. Ім'я цій Богині — Мати!
Мама... Вимовляєш це рідне до болю слово, і перед тобою постає образ її, єдиної, наймудрішої, найсвятішої... І де знайти ті слова, якими можна було б виразити свою безкінечну любов до матері? Ластівко, журавко, пісне моя! Твої руки пахнуть хлібом і чебрецем, матіолою і серпанковими вечорами. Твої очі нагадують чисті озерця, в яких така прозорість, глибина і ніжність, що видно всю твою душу і всю твою вічність.
Мама... В цьому слові і переливчаста пісня жайворонка, і журливі «курли» журавлів, дзвінке дзюрчання весняного струмочка і жовті пасма дощів осіннього падолисту. Мама дає нам життя, навчає всіх життєвих премудрощів, вчить розуміти людей і творити добро, шанувати хліб і правду.
Слово «мама» росте з нами тихо, непомітно, як ростуть дерева, сходить сонце, розквітає квітка, як тихо світить веселка і гладить по голівці дитину рідна рука. І так тихо приходить на вуста — промінцем маминої усмішки і ласкавістю її очей, листочком вишні і світлинкою сонця, пелюсткою квітки і радістю веселки, теплою лагідністю і вечірньою молитвою.
Із букви-крапельки та звуку-сльозинки народилося одного дня на світ святе слово «мама», мовлене вустами дитяти. Тільки не дано нам запам’ятати цю мить, як не згадати того дня, коли над нашою колискою вперше нахилилася мама. Ця мить і є вічність, бо мати живе завжди, вона живе в нас, житиме в наших дітях і онуках.
Напередодні  Дня Матері, 11 травня2018 року, в центральній районній бібліотеці, спільно з будинком культури,  відбулося свято матері «Шануймо жінку – матір – частину родини неньки - України». На свято були запрошені найактивніші читачі бібліотеки. Працівники відділу обслуговування розповіли про історію цього дивовижного свята, яке започатковане в США за ініціативи Анни Джервіс. Відвідувачі бібліотеки  почули розповідь і про те, як відзначали і відзначають це свято в Україні, провели музичну подорож по сторінках Інтернету, читали вірші про маму, бібліотекарі ознайомили присутніх з книгами та періодичними виданнями, присвяченими Дню Матері. На закінчення свята, у виконанні  Лариси Голіненко та Олександра Опацького, звучали пісні про матусю.
Любі наші матусі! Сердечно вітаємо вас із святом .
Добрі і ласкаві, мужні і ранимі, такі хоробрі і такі тендітні, ви – найдорожче, що є в нашому житті. Ви народжуєте і виховуєте дітей, передаючи з покоління в покоління традиції високої духовності, культури, працьовитості. Щедрість Ваших душ зігріває, сила духу  захоплює, а краса  вселяє віру в те, що світ буде врятований. Від усієї душі бажаємо  Вам величезного жіночого щастя, любові і добра! Нехай поруч з Вами завжди будуть лише гідні люди. Бажаємо, щоб кожен прийдешній день Ви зустрічали з посмішкою, з передчуттям радості, із впевненістю і щиросердечним спокоєм! Єдності, згоди і благополуччя Вашій родині!

Тетяна Мостова - завідуюча відділом обслуговування
Миргородської центральної районної бібліотеки

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.