суботу, 25 липня 2015 р.

Борець за свободу



до 135-річчя від дня народження Володимира Винниченка


                                                                
            «...Золото в нас самих і там, дома!»
                                        В. Винниченко

             Володимир Кирилович Винниченко – видатний український письменник та громадський діяч, один з лідерів Української Народної Республіки, очільник Директорії, активний розбудовник української державності на початку ХХ ст..
Народився Володимир 26 липня 1880 року в Єлисаветграді у селянській родині. Виростав, оточений любов`ю батьків, які щедро наділили сина рідкісним даром відчувати і творити красу, заклали в його душу любов до України.
Розпочавши своє навчання у народній школі, він одразу ж привернув увагу вчителів блискучими здібностями. Батьків умовили віддати його для продовження навчання до Єлисаветградської гімназії.
По закінченні гімназії у 1901р., стає студентом юридичного факультету Київського університету там  брав активну участь в українському національному русі, заснував таємну революційну організацію «Студентська громада», через участь у якій його  
заарештували і ув'язнили, та за браком доказів звільнили. Це стало приводом для виключення з університету.
Володимир був призваний до армії, яку залишив через загрозу арешту, перейшов на нелегальне становище (1905-1917 рр.).  Жив в Австрії, Франції, Швейцарії, Італії. У цей період відбувся злет його літературного таланту. Вийшла друком перша збірка оповідань «Краса і сила» (1906 р.). У 1910-х роках Винниченко набув широкої популярності як письменник європейського рівня, майстер соціальної і морально - психологічної драми, п'єси якого ставили не лише українські, а європейські театри.
Після Лютневої революції 1917 р. Володимир Кирилович повернувся до Києва, став одним із лідерів української революції 1917-1921 рр., активним і дійовим політиком. У травні - червні 1917 р. очолював українську делегацію, яка передала Тимчасовому урядові вимоги про надання Україні автономії й вів переговори. Окрім того, Володимир Винниченко стояв біля витоків української державності, був членом та заступником голови Української Центральної Ради (УЦР), головою першого українського уряду – Генерального секретаріату УЦР, будучи генеральним секретарем внутрішніх справ. Саме йому належать всі головні законодавчі акти УНР.
Однак у політичній кар'єрі йому не дуже щастило. Після кількох вдалих кроків, як наприклад, Акт Злуки УНР та ЗУНР 22 січня 1919 р., настали тяжкі часи для державотворчої діяльності Директорії. Україна опинилася у цілковитому оточенні й Директорія відступила з Києва, а сам Винниченко емігрував до Австрії.  Після спроби у 1920 р. повернутися до України, його знову чекала еміграція. Він продовжував займатися політичною діяльністю у Чехословаччині, Берліні, Парижі. З кінця 20-х років Володимир жив у Парижі, дедалі більше зосереджуючись на літературі. У вересні 1921 Винниченко очолив новостворений комітет допомоги українському студентству в Берліні.
Винниченко - письменник став справжньою подією в українській літературі початку ХХ ст. Драматургія Володимира Винниченка була популярною за кордоном. П'єси «Чорна Пантера і Білий Ведмідь», «Закон» та «Гріх» перекладено німецькою мовою і  поставлено на німецькій та інших європейських сценах, п'єсу «Брехня»  у 1930 р. поставило у м. Шалетт (Франція) Українське мистецьке товариство.
Було перекладено й романи «Чесність з собою», «Записки Кирпатого Мефістофеля». У 1922 р. на екранах Німеччини демонстрували фільм «Чорна Пантера», знятий за п'єсою Винниченка.
Не забули його й в Україні. Незважаючи на складні стосунки з радянською владою, його п'єси ставились у Києві, Харкові, Одесі, Львові, Чернівцях,  Коломиї. Такі корифеї  театру, як Володимир Немирович -Данченко, М. Садовський, неодноразово консультувалися з драматургом з приводу сценічного втілення його робіт.
В період еміграції Володимир Кирилович відкрив ще один свій талант – талант художника, дивуючи всіх своїми досягненнями. Портрети, пейзажі, натюрморти майстра захоплюють багатою кольоровою гамою, наповненою світлом і повітрям. При житті автора його твори експонувалися на виставках у Парижі, де отримали позитивні відгуки художників і мистецтвознавців.
З малярською спадщиною Володимира Кириловича Винниченка Україна вперше ознайомилась у 2001 році на виставці в Національному музеї Тараса Шевченка.
26 липня 2015 року виповнюється 135 років з дня народження видатного українського письменника. З цією метою в центральній районній  бібліотеці було  проведено  мініатюру по сторінках книг «Літературний геній України». Бібліотекарі відділу обслуговування ознайомили присутніх з біографією письменника , творчим шляхом і найкращими його творами, та розповіли  яке виняткове місце займає Володимир Винниченко в українській літературі  особливо в історії української драматургії, українського модерного театру. Його твори значною мірою сприяли модернізації тогочасного українського театру, виведенню його на європейський рівень. Драми Володимира Винниченка відіграли важливу роль у культурному відродженні українського народу.
Запрошуємо усіх бажаючих  завітати  до центральної районної бібліотеки, щоб ближче познайомитися з оригінальним майстром слова – Володимиром Винниченком.
.
Тетяна Мостова, завідуюча відділом обслуговування центральної районної бібліотеки

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.