вівторок, 21 липня 2015 р.

Свято Івана в Єрках.




Свято Івана Купала надзвичайно барвисте і романтичне свято з численними обрядами.
         Це час найкоротших ночей і найдовших днів, коли життєві сили природи досягають свого апогею, а за народними повір’ями, трави і квіти набирають найбільшої сили.
         Як поетично у своєму оповіданні «За водою»  описав Панас Мирний ніч проти Івана Купала: «… Ця Іванівська ніч – не аби яка ніч! Цієї ночі у лісі дерево з міста на місто переходить, лист розмовляє з листом, травина з травиною, скотина  з скотиною… Це тільки така одна ніч і задалася на увесь рік, що й живе, неживе розмовляє…»
          Свято Івана Купала є одним з найбільш улюблених в народі.
         З нетерпінням його чекали діти, підлітки та молодь села Єрки. З усіх кінців села збігалися вони до сільського клубу, де вже традиційно, бібліотекар Єрківської бібліотеки проводить веселі забави, вікторини, конкурси та розіграш лотереї.

         А найулюбленішим та найважливішим моментом купальського свята було запалення вогнища. Присутні за давньою традицією проходили обряд очищення: старші грілися, а молодь і підлітки перестрибували через полум’я.
         Всі були в гарному святковому настрої.  А за допомогу у проведені свята вдячні сільському голові Володимиру Шевченку, директору ПП ім. Зубковського Володимиру Тарану, приватному підприємцю Надії Бондаренко та мешканцю села Івану Купенку яким небайдуже сьогодення та майбутнє нашого підростаючого покоління та села.


Людмила Роменська, бліотекар першої категорії  Єрківської сільської бібліотеки

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.