понеділок, 30 червня 2014 р.

Без сім’ї - немає щастя на землі





2014 рік оголошений ООН Міжнародним Роком сім’ї. Метою проголошення стала необхідність поглиблення розуміння проблем родини, об'єднання можливостей різних країн для вирішення всіх найсерйозніших питань, пов'язаних з сім'єю. Запровадження свята було викликано стурбованістю світової спільноти сучасним положенням родини та її значенням у процесі виховання підростаючого покоління.
Український День родини відносно молоде свято і відзначається з 2012 року.
Сім’я – це опора, це той причал, до якого пристаєш, ховаючись від бід та незгод, де знаходиш спокій та затишок, це найбільша цінність для будь-якої людини, тому що саме з неї починається життя. Вона є джерелом любові, доброти, солідарності та поваги. Від рівня культури та благополуччя сім’ї залежить культура та майбутнє нації.
I коли ми говоримо: «Мiй рiд, моя родина», то у кожного в душi народжується щось таке тепле, нiжне, таке рiдне i близьке. Бо ж це найрiднiшi люди: тато, мама, бабуся і дiдусь, брати та сестри.
Це - рiдна домiвка: просторий двiр, квітучий сад, криниця з чистою джерелицею. Це - тихi пiсеннi вечори i сонячнi росянi ранки. Це - вишиванки, це - казки i легенди, мудре народне слово. З усього цього зiткане наше життя,
Саме через відчуття роду і завдяки йому кожна людина приходить до світлого образу України, до щирих і глибоких почуттів. У нашого народу живе добра і благородна традиція – підтримувати теплі родинні взаємини, долати спільно родинні незгоди. І все це робиться заради дітей, щоб виховати в них родинні почуття.
Саме батьки навчають дітей звичаїв, обрядів, традицій своєї сім’ї, свого роду, що передаються з покоління в покоління.
Любов до рідних починається з ніжної колискової пісні, у якій вмістився увесь світ, виспіваний лагідними материнськими устами. Світ, у якому панують радість, щастя, щирість і справедливість, життєдайна надія та невмируща віра у перемогу добра і краси!
Щасливі ми, що народилися і живемо на такій чудовій, багатій, мальовничій землі - на нашій славній Україні. Тут жили наші прадіди, діди. Тут живуть батьки наші - тут корінь роду нашого, що сягає сивої давнини. І де б ми не були, скрізь відчуваємо поклик рідної землі. Хвилюємося аж до сліз, зачувши рідну українську пісню, рідне слово.
Як безцінний скарб, передається з покоління в покоління пам'ять роду. Зберегти її від байдужості, передати у спадок онукам - ось наше завдання.
Тож збережемо для нащадків нашу щемливу пісню, дзвінке слово, запальний веселий танець!
З нагоди Міжнародного дня родини в Миргородській центральній районній бібліотеці відбулося родинне свято «Щаслива родина – багата країна». Формування цілісного уявлення про сімейні цінності стало головною метою свята. Тож, ведучі звернули  увагу присутніх на важливу роль жінки, матері, берегині роду в житті сімї та  роль чоловіка–батька відповідального за свою сімю, роботу, свій народ. Працівники відділу обслуговування провели з відвідувачами бесіду «Родина - джерело нашого життя»,  під час якої намагалися донести до користувачів те, що родина це не тільки рідні родичі, адже родина до родини – це народ.
Розповідь ведучих була доповнена гарними піснями: «Молитва» О. Білозір, «Батьку» М. Поплавський . Завершилося свято показом відео «Гімн сім’ї»  гурту Інь Янь.
Без зв'язку з ріднею людина стає безпорадна. Родина завжди стояла і стоятиме біля витоків людського життя і щастя, додаватиме сили і відваги, оберігатиме від напастей, хвороб душі і тіла, вчитиме шанувати людей, їх працю, їх мудрість, святою молитвою звучатиме в твоїх устах велике і величне слово – РОДИНА. 

Бережімо наші сім'ї та родини, адже буде жити сім’я – буде жити й процвітати Україна!

Тетяна Мостова, завідуюча відділом обслуговування Миргородської центральної районної бібліотеки

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.