середу, 18 червня 2014 р.

Конституція – оберіг держави








Усі мої сили, наснагу високу,
Й життя я віддам до останнього кроку,
Аби ти щаслива була, Україно,
Судьба моя дивна!
Єдина!
П. Воронько
  
         В історії кожної держави, є дати, які виражають дух народу, символізують його славне минуле, сьогодення й майбутнє.
     До їхнього числа, безсумнівно, належить і День прийняття Конституції України, що відзначається щорічно 28 червня. Це свято волі, цивільного миру й доброї згоди всіх людей на основі закону й справедливості,  одне із самих «молодих» свят сучасної України.
      У цей день ми віддаємо данину поваги символам держави, що пройшли довгий героїчний шлях. Навряд чи варто нагадувати, що значить для української нації наявність власної незалежної держави, визнаного члена світової спільноти і повноправного учасника міжнародних відносин. До цього народ прагнув багато сотень років, і сьогодні йому нарешті пощастило пожинати плоди багатовікових зусиль, саме тому день Конституції України володіє особливим історичним та почесним значенням.
     Як відомо, процес створення Конституції Україні був довгим і тернистим. Починаючи з Конституції Пилипа Орлика 1710 року, яка так і не вступила в дію, і закінчуючи безсонною ніччю з 27-го по 28-е червня 1996-го року, коли Основний Закон нарешті був прийнятий, – таким був нелегкий шлях цього важливого документа. Але й результат того вартий – Конституція Україна по праву визнається однією з найбільш досконалих і демократичних Конституцій у всьому світі!
Боролись ми довго за волю, за право,
Щоб нині твій час, Україно, настав!
Живи та міцній, наша юна Державо,
У дружньому колі вільних держав!

      В день святкування Конституції у багатьох країнах світу влаштовуються масові народні гуляння, супроводжувані парадами і відкриттям дверей парламенту для всіх бажаючих. Адже, кожна держава вважає її найціннішим документом, гордістю країни.
      Конституція України – це не лише Закон законів, а й ядро подальшого розвитку і вдосконалення суспільства. Вона увійшла в суспільне життя, як головний оберіг державності і демократії, гарант незалежності і соборності України. Як говорить відома Латинська формула:«Бережи порядок,і порядок збереже тебе».
До Дня Конституції в центральній районній  бібліотеці працівники відділу   обслуговування підготували і провели годину державності «Конституція України – символ незалежності держави». Темою цього заходу стала бесіда з користувачами бібліотеки про складний і тернистий шлях створення Основного Закону держави, який став важливою віхою в історичному розвитку України.  Присутні на годині державності переглянули презентацію «Конституція України». 
 В читальному залі оформлена книжкова викладка  « Конституційне становлення України », 
 а для користувачів юнацького віку підготовлено відкритий перегляд літератури «Держава - ця вільна, держава – єдина»

      На них  представлені матеріали, які відображають важливі історичні моменти конституційного процесу в Україні від маловідомих сторінок Конституції Пилипа Орлика до Конституції незалежної України; книги з історії правової культури українського суспільства, державної символіки та конституційного права; матеріали з основ демократії та питань конституційної реформи. Основним завдання оформлення переглядів літератури, полягає у вихованні поваги до Конституції України, патріотизму, любові до України та її символів, прав і свобод людини, почуття власної гідності.
     Тож, давайте сподіватися у краще майбутнє та разом створювати нову європейську державу.
  Працівники Миргородської центральної бібліотеки  від щирого серця зичать всім міцного здоров'я, бадьорості духу та впевненості у безхмарне конституційне майбутнє України. Нехай мир і взаєморозуміння в країні сприяють подальшій її розбудові та приносять достаток кожній сім’ї. Зі святом Вас, – Днем Конституції України!
Ми вірим в майбутнє твоє, Україно! –
Говорять сьогодні дорослі й малі.
Бо ти в нас – найкраща, бо ти в нас – єдина,
Немає такої, як ти, на землі.

Тетяна Мостова, зав. відділом обслуговування центральної районної бібліотеки.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.