четвер, 19 червня 2014 р.

Ми чуємо тебе, Тарасе, крізь століття



        

            Т.Шевченко – великий поет, геній українського народу, який вніс неоціненний вклад у духовну скарбницю людства. Без його імені не можна уявити української літератури. То ж недарма 2014 рік проголошений Указом Президента України Роком Тараса Шевченка в Україні. В ході нього Зуєвецька середня школа спільно з сільською бібліотекою провели ряд цікавих заходів, присвячених Великому Кобзарю.
Зокрема, в ході літературної години «Шляхами Великого Кобзаря», користувачі – учні 4-6 класів здійснили заочну подорож областями України, в яких свого часу перебував наш національний геній.
Напередодні заходу діти мали змогу ознайомитися з творами поета та матеріалами про його життя і творчість, представленими на відкритому перегляді літератури «Ми чуємо тебе, Кобзарю крізь століття». До того ж чимало дітей підготували до заходу творчі роботи – ілюстрації до своїх улюблених творів Шевченка та малюнки, присвячені поету: Барабанова Олена «Сон», Субота Катя «За віконцем хмаронька пливе», Ткаченко Богдана «Малий Тарас».
Численні дослідження доказують, що Кобзар побував свого часу у багатьох містах і селах Полтавщини, де і до цього часу свято бережуть память про це. Зокрема, учасники заходу дізналися про відвідини поетом у 1843 році с. Убіжинці, що знаходиться біля Пирятина. Проте особливий інтерес викликала у користувачів-дітей розповідь про перебування Тараса Шевченка у жовтні 1845 року у нашому рідному місті Миргороді. А ще їм повідали про те, що під час проживання у селі Марянському (на той час Миргородського повіту), поет багато читав, писав листи, малював, та, за свідченнями очевидців, «найохочіше сходився Шевченко з дворовими і селянами…, майже всіх знав на імя».
            Цікаві літературні розвідки підготували користувачі бібліотеки: Олена Кобзій, Лілія Довгопол, Ганна Смага, Олена Рассоха, Віта Тронь, Ольга Олексюк, Іра Мірошниченко.
            На вшанування памяті Тараса Шевченка юні зуївчани підготували та поставили також п’єсу  Василя Долини «Тарасові світанки». Ролі в ній талановито виконали актори: Михайло Бушуєв (Тарас), Олена Іваніщєва (Оксана), Олег Добринський (дяк), Жанна Леонтьєва (Катерина), Віталій Сахненко (Дідусь Тараса), Ігор Коваленко (кобзар).
            Минуло 200 років від дня народження Тараса Шевченка, проте і сьогодні, як живий, говорить він зі своїми нащадками. Шевченкове слово живе поміж нас, адже творчість його безсмертна.



            Людмила Ситник, бібліотекар Зуєвецької сільської бібліотеки

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.