четвер, 15 травня 2014 р.

Війна відгриміла та пам'ять жива



          


Давним – давно закінчилась війна
Лишила обеліски та кургани.
Під кулями ворожими сповна
 За перемогу  заплатили ветерани.
З кожним роком все дальше від нас звитяжні роки Великої Вітчизняної війни, і з кожним роком все менше серед нас живих свідків та учасників тих страшних подій. Відходять за межу вічності ветерани, які ціною власного життя заплатили за чисте і мирне небо над нами. А на згадку про них, лишаються прийдешнім поколінням пам’ятники, обеліски, меморіальні дошки.
«Війна відгриміла, та пам'ять жива» під такою назвою пройшов урок пам’яті для учнів 3класу Великосорочинської ЗОШ I – III ступенів (кл. кер. Булах Н. Г.) та вихованців старшої групи ДНЗ «Ластівка»(вихователь Галаздра В. Г.). 

 Діти ознайомилися з історією пам’ятників на території села , які присвячені періоду Великої Вітчизняної війни. Затамувавши подих, слухали вони розповідь про «тричі розстріляну»,але нескорену партизанку Ольгу Бондаренко, пам’ятник якій стоїть при в’їзді в наше село. Згадали діти, що її іменем названа і вулиця села. Якщо з історією життя і подвигу О. Бондаренко діти трошки були знайомі і раніше, то прізвище Леоніда Курдяєва вони, на жаль, почули вперше. А це наш односелець, комсорг полку,  який під час бою за Харків, потрапив в полон до німців, і був по- звірячому закатований. Вороги на його тілі випікали зірки, викололи очі і лише потім розстріляли. На той час Л.Курдяєву було лише 20 років. Довгий час піонерська дружина школи носила його прізвище і учні цим пишалися. Але, з часом змінився державний устрій, і  на жаль,забулося прізвище цього відважного юнака. Уважно слухали діти розповідь про пам’ятник воїнам – визволителям в центрі села та меморіальну дошку ,присвячену солдатським вдовам. Саме їм випала нелегка доля відбудовувати село після окупації, піднімати сільське господарство та самотужки виховувати маленьких дітей.  
 Закликала з повагою відносилися до пам’ятників, обелісків, не смітили біля них, не рвали квіти та не топтали клумби, вчитель Булах Н. Г.  А учениця 3 класу Гриценко Ліза прочитала вірш «Ветерани».  Всі присутні хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблих односельців, померлих ветеранів та солдатських вдів.
Хочеться вірити ,що такі заходи сприятимуть патріотичному вихованню підростаючого покоління, формуванню високоморальної та гідної поведінки.


Валентина Дерев’янко, завідуюча В.Сорочинською сільською бібліотекою

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.