пʼятницю, 2 червня 2023 р.

 

ДЕНЬ ЗАХИСТУ ДІТЕЙ У МИРГОРОДСЬКІЙ БІБЛІОТЕЧНІЙ ГРОМАДІ

«Дитина народжує батьків» - цей неймовірно влучний, трохи парадоксальний та все ж стовідсодково правильний вислів від Станіслава Єжи Леца, якнайкраще символізує відносини батьки - дитина. Саме в дитинстві формується наше сприйняття світу, погляди і страхи, і саме батьки - безсумнівний авторитет для дитини, який має бути запорукою захисту і джерелом любові. І в ідеалі -  цей принцип повинен би був працювати і в зворотному напрямку. Бо ж тільки при безпосередньому, постійному контакті з дітьми, дорослі люди повною мірою відчувають і відповідальність і свою дорослість. Ще раз зазначу – це в ідеалі. Практика ж доводить, що діти, крім того, що вони є найбільш любленою частиною людства - є і найбільш незахищеною. Саме тому Міжнародна демократична федерація жінок у листопаді 1949 року прийняла рішення про відзначення Міжнародного дня захисту дітей.

У 1991 році Україна приєдналася до Конвенції ООН про права дитини, згідно з якою кожна держава зобов'язана поважати та заохочувати право дитини на всебічну участь у культурному і творчому житті, забезпечувати їй повноцінне дозвілля й відпочинок та сприяти наданню для цього відповідних можливостей.

Але вже другий рік поспіль українські діти святкують своє свято в умовах повномасштабної війни. Вибухи, окупація, страх, втрати – ці поняття повністю протирічуть засадам та принципам цього свята та, на жаль -  це саме те, що наші діти зараз постійно переживають.

Для того, щоб вкотре нагадати суспільству дорослих людей їх дорослі обов’язки, для того, щоб привернути увагу до проблем дітей, і звісно ж, щоб підняти настрій, повеселити та розважити малечу і відбувся в бібліотеках громади цілий комплекс заходів присвячений дню Захисту дітей та дитинства.

Так, з нагоди цього прекрасного свята у Гаркушинській сільській бібліотеці радували малечу цілим ланцюжком корисних та пізнавальних бесід про права та обов’язки дитини, провели креативну майстерку, де діти виготовляли правове сердечко, і, звичайно ж запросили в літературну мандрівку «Літо, друзі, сонце, пляж - беремо книгу в багаж», Цього разу мандрували цікавими книгами та веселими історіями.

Вітала своїх маленьких друзів і бібліотекар Біликівської сільської бібліотеки, завітавши напередодні свята до них на гостину, у Біликівську гімназію, з веселими завданнями, цікавими розповідями та неординарними ідеями. Всі разом виготовляли 3-D закладки для улюблених книжок, створювали асоціативний плакат: «Дитинство під охороною закону», грали в ігри, розповідали один одному веселі історії… Словом весело та захоплююче провели час.

Розважальний марафон – свято «Веселкова країна дитинства» пройшов у Єрківській сільській бібліотеці. Марафон усмішок, забав, ігор, біганини та гарного настрою. Крім цього були і серйозні важливі розмови і дорослі застереження. Діти із задоволенням прийняли участь у руханці – заплутанці та пісенному конкурсі. Звичайно ж було малювання і чаювання. У День захисту дітей – справжнє, без обмежень, свято.


Концертна програма для дітей та за участю дітей пройшла 1 червня у селищі Петрівці. Будучи співавтором та ведучою цього свята Віталіна Кропивна – бібліотекар Петрівцівської сільської бібліотеки, намагалася зробити все, щоб, малеча, яка прийшла цього дня до приміщення будинку культури, почувалася щасливою та радісною. І їй це вдалося. Разом з дорослими діти співали і веселих пісень і пісень воєнної тематики, приймали участь у руханках, відгадували загадки, ребуси та кросворди, танцювали. На серйозні теми цього дня вирішили не говорити та відклали їх «на потім», присвятивши цей день справжньому дитячому відпочинку.

Програма свята для дітей у Дібрівці включала в себе екскурсію бібліотекою, розповідь Людмили Володимирівни – бібліотекаря Дібрівської сільської бібліотеки, про улюблених письменників та казкарів малечі, про книжкових героїв – фаворитів та про цікаві історії з реального життя. Далі були веселі ігри на свіжому повітрі, готування смачної каші та її смакування.

Слобідка до зустрічі юних гостей готувалася ґрунтовно та заздалегідь. Конкурси і вікторини на знання казок, розгадування загадок та ребусів, асоціативні завдання та спортивні перегони та ще багато всього і різного. Але кульмінацією дитячого свята стало готування справжнього козацького кулішу. І виявилося, що діти і рецепти знають і готувати вміють і з тонкощами розпалювання багаття теж обізнані. Каша, звичайно ж, вийшла смачнюча і була з’їдена до останньої крихти.

Шахворостівська сільська бібліотека в День захисту дітей вирішила об’єднати сили і можливості разом із будинком культури, та влаштувати свято – феєрверк: «Веселкова країна дитинства». Вибух позитивних емоцій, гарного настрою та дитячого сміху. Бажаючих поспілкуватися та повеселитися виявилося чималенько і організатори свята були цьому дуже раді. Рухливі біганини та інтелектуальні турніри, робота в команді та індивідуальні виступи, малювання, створення плакату, надування кульки на швидкість…безмежна кількість ігор та забавок. Організатори свята дуже сподіваються, що цей день у пам’яті дітей на довго залишиться приємними спогадами. 


Голос казок 1 червня слухали маленькі користувачі і у Кибинській сільській бібліотеці. Улюблені  герої та їх казкові пригоди, ненадумані правдиві історії та мрійливі фантазії, розповіді бібліотекаря про нові книги та малюнки "на пам'ять" від вдячних слухачів. 

Справжню чарівну країну дитинства спробували створити для своїх маленьких гостей у Хомутці. Хомутецька сільська бібліотека у тандемі з Хомутецьким сільським будинком культури розробили цілий віночок заходів, щоб порадувати повеселити та відволікти дітей від страшного інформаційного навантаження. 1 червня у країні дитинства було по справжньому весело та святково. Тут співали, танцювали та малювали, клеїли та розфарбовували, створювали та розгадували, змагалися та вболівали за «своїх». Тут кожний знайшов собі заняття для душі. Галасливо, гамірно і по-дитячому. 


Справжньою окрасою свята стали виступи дитячих колективів та захоплені обличчя їхніх рідних. Це вкотре доводить уже знайомий вислів Станіслава Єжи Леца про те, що дитина народжує батьків.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.