четвер, 29 червня 2023 р.


 День Конституції України в бібліотеках Миргородської громади

28 червня – знаковий день для українців, бо саме цього дня, 27 років тому, ми отримали основоположний документ найвищої юридичної сили: у ніч з 27 на 28 червня 1996 року депутати Верховної Ради від імені Українського народу ухвалили головний документ нашої держави – Конституцію України.

Проте Основний Закон лише визначає шлях, яким треба йти. Решта залежить від нас, від нашої консолідації, злагодженості рішень та дій. А ще від постійного нагадування суспільству про права і обов’язки кожного громадянина, щоб Конституція була не лише правовою декларацією з найвищою юридичною силою, а й нормою повсякденного життя.

Саме тому напередодні Дня Конституції України в бібліотеках Миргородської громади традиційно оформлюються книжкові виставки, проводяться віртуальні майстер-класи та пізнавальні онлайн-ігри.

Так, у Петрівцівській бібліотеці-відділі Публічної бібліотеки ім. д. Гурамішвілі Миргородської міської ради відбувся захід-інфомікс: «Конституція – оберіг нашої державності», під час якого присутні обговорювали історію та важливі актуальні положення основного Закону держави, який має найвищу юридичну силу. Також учасники заходу переглянули відеофільми про Пилипа Орлика та історію Конституції, ознайомилися з матеріалами тематичної книжкової виставки.

Правова година обміну думками:  «Вчимося бути громадянами» пройшла у Гаркушинській сільській бібліотеці. Про правову свідомість дитини, про її активну позицію щодо реалізації себе та своїх прав у житті, про булінг та його наслідки, про запобігання дискримінації та насильства в школі, а також про обов’язки громадянина   – про все це розповідала своїм гостям пані Віра Глеба. Історичний колаж «Конституція України - символ незалежної держави» і доповнила захід і працювала її основою.



Юридичний бібліопікнік «Ми - українці, і це наше право - любити землю горду й величаву» пройшов і в Єрківській сільській бібліотеці.

У творчому доробку поетів Миргородщини є багато громадсько-патріотичних віршів, в яких оспівано надзвичайну красу нашого рідного краю, безмежну любов до України, її історію і сьогодення, омріяну віками свободу і незалежність, звичаї і обряди. І безумовно у кожного з запрошених на захід гостей був свій улюблений вірш, яким вони із задоволенням поділилися. Людмила Борисівна Роменська – бібліотекар Єрківської сільської бібліотеки вдало доповнювала поетичні твори історично – юридичними цікавинками.

Для зовсім маленьких користувачів своєї
бібліотеки пані Людмила провела годину правової культури: «Свої права ти добре знай, їх шануй і поважай», де діти грали в ігри «з підтекстом», розбирали правопорушення казкових героїв та їх наслідки і вчилися робити висновки.

В рамках святкування Дня Конституції України у відділі Публічної бібліотеки ім. Д.  Гурамішвілі Миргородської міської ради бібліотеці 2 (мікрорайон "Личанка")   представлено книжкову виставку
«З Днем Конституції України», а також проведено правовий лабіринт: «Дорогою Добра, Права та Моралі». Ознайомити читачів з їх конституційними правами і обв’язками, навчити користуватися ними, прищепити такі поняття, як Добро, Право та Мораль – на це зробила акцент  бібліотекар – пані Наталя Яремко.

Гра-пазл «Чи знаєш ти Конституцію України?» запрошувала
перевірити себе на знання прав та обов’язків громадянина України у Слобідській сільській бібліотеці. Переважна більшість присутніх на зустрічі були вже дорослими людьми, та, як виявилося, основний закон своєї держави вивчили дуже не досконало. Тому Наталя Олексіївна Дорогопулько – бібліотекар Слобідської сільської бібліотеки в ігровій формі спробувала цю проблему виправити. Вийшло цікаво та весело.

Виставка дитячих малюнків: «Конституція і ми» була представлена у Зубівській сільській бібліотеці, а коментований перегляд виставки «Конституція – основний закон для влади і громади», яку для своїх користувачів провела Надія Олексіївна Даценко, викликали жваве обговорення та навіть дискусію.

«Для тих, хто не любить шаблонів: конституції народів світу»
- такий цікавий захід проходив у Шахворостівській сільській бібліотеці. Неординарні закони з різних конституцій світу, юридичні паралелі різних країн, закони та їх виконання, а також покарання за порушення законів різними юридичними системами – пані Наталя Шовкопляс підготувала для користувачів своєї бібліотеки безліч цікавої інформації, повчальних історій та веселих фактів.

Правовий компас біля виставки «Конституція: варто нагадати» був підготовлений Публічною бібліотекою ім. Д. Гурамішвілі Миргородської міської ради. Бібліотекар читальної зали Маргарита Каймакова розповідала всім охочим про всі конституції, що були в історії нашої держави, про загальні їх риси та відмінності, про підґрунтя створення сучасного головного закону та його ключові тези, про зміни що вносилися в закон та ще багато цікавої та корисної інформації.
Сама ж виставка під назвою: «Конституція України в контексті сучасності» буде функціонувати в бібліотеці до 30 червня поточного року. 

Зараз ми боремося за свою країну, за її волю і незалежність, платимо найвищу ціну за те, працювали демократичні засади, щоб громадяни поважали та цінували закони, щоб пам’ятали про свої права та при цьому не забували про обов’язки. І саме нам потрібно не схибити та не зійти з вірного шляху в час змін та повноцінної самореалізації країни!

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.