пʼятниця, 9 липня 2021 р.

Книжкові виставки - засіб розкриття інформаційних ресурсів книгозбірні

 


День професійної майстерності

     Кожна бібліотека прагне до максимального розкриття змісту своїх ресурсів для користувачів. Дієвим засобом впливу на формування читацької уваги є книжкова виставка. Пошук нових підходів до організації виставки документів - найбільш поширена сучасна тенденція в бібліотечній діяльності, пов’язана із проблемами моделювання бібліотечного простору, формування позитивного іміджу бібліотеки. Саме ці питання обговорювалися під час проведення дня професійної майстерності, що відбувся 9 липня, серед бібліотек Миргородської територіальної громади.



Працівники бібліотек обговорили  провідні напрями у виставковій діяльності бібліотечних закладів. Приділили увагу відповідним дизайнерським рішенням, методиці організації віртуальних виставок тощо.

 Книжкова виставка незамінний  інструмент в бібліотечному обслуговуванні.  Прагнучі привернути увагу користувача до книги і читання, бібліотекарі вдаються до різних експериментів з формами, видами та конструкціями книжкових виставок. Та все ж існують певні правила і норми в організації та оформленні книжкових виставок. Про сучасні моделі книжкових виставок, їх класифікацію за ознаками та комплексний підхід до організації виставок розповіла заступник директора Публічної бібліотеки ім. Д. Гурамішвілі Ніна Бер’якіна . Не забула Ніна Олександрівна і про збагачення професійної скарбнички бібліотекарів новими термінами. 


Візуальний аспект створення книжкових виставок розкрила провідний методист Публічної бібліотеки ім. Д. Гурамішвілі Наталія Семенюта На прикладах продемонструвала особливості використання шрифтів та  кольорів  в оформленні виставок.  Бібліотекарі дізналися багато нового і цікавого про тонкощі поєднання кольорів, про побудову композиції, особливості сприйняття та психологічний вплив кольорового оформлення на глядача.  Також Наталія Миколаївна  провела цікавий  майстер -  клас по оформленню книжкових виставок.


Під час семінару бібліотекарі мали змогу продемонструвати увесь свій творчий потенціал,  свою професійну майстерність та креативність.  Учасникам була запропонована організаційно-прикладна гра «Модель бібліотечної виставки».  Під час якої, бібліотекарі,  за допомогою наявних ресурсів, розробляли та  презентували проекти  виставок.






Бібліотекарі отримали рекомендації щодо організації віртуальних виставок, звернули увагу на різноманітність моделей,  підходів в та сервісів  для організації нового електронного ресурсу. Під час дня професійної майстерності бібліотекарі обмінялися досвідом по створенню кращих сучасних книжкових виставок. Ознайомилися з досвідом роботи Єрківської сільської бібліотеки «Тематичне розмаїття книжкових виставок». Присутні зрозуміли, що головне  завдання бібліотекарів – здивувати, привернути увагу до книги і бібліотеки. Бібліотечні виставки мають стати цікавими, видовищними, емоційними, в чомусь навіть несподіваними для користувача.

 Незважаючи на правила організації книжкових виставок, на  вимоги  до їх форм, структури і композиції, бібліотекарям все ж залишається величезний простір для творчості, креативу та фантазії.  

Бібліограф Публічної бібліотеки Ім. Д .Гурамішвілі Ірина Карач  проінформувала працівників бібліотек про  презентації, зустрічі ,цікаві заходи, що плануються на липень, серпень та вересень місяць.


Під час проведення професійної зустрічі бібліотекарі мали змогу поспілкуватися з головним бухгалтером відділу культури Миргородської міської ради Світланою Панченко та провідним спеціалістом відділу культури Інною Білозоренко. 


Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.