четвер, 29 жовтня 2020 р.

.Перше – Свято Покрови Божої Матері, друге – День українського козацтва, третє свято, дуже молоде – День захисника України.


Улюблена Богом перлина

Для всіх українців одна

Козацька моя Україна

Хлібів золотих сторона

Негодами лютими бита

Віками ти йшла до мети

 Тобі в небі зорею світити

                                                                І волю і долю знайти

      14 жовтня щорічно відзначається День українського козацтва. Козацтву належить особливе місце в історії України та в історичній пам'яті українського народу. Саме козацтво було тією силою, яка активно впливала на історію України XVII – XVIII ст.

      День Покрова, 14 жовтня, святкується в усіх козацьких громадах світу дуже урочисто, з молебнями про живих, з панахидами про тих хто відійшов в інший світ, з урочистими загальними зборами козаків. Покрова Пресвятої Богородиці було для козаків великим святом, оскільки їхню церкву було присвячено Діві Марії. Коли вони бажали обрати нових членів старшини, то збиралися саме у цей день.

      Відгомоніли століття з того часу, як в пониззі Дніпра за його порогами, мужні і вільнолюбиві лицарі заснували Запорізьку Січ. Світ звав їх козаками. Народ оспівав у своїх думах, піснях, легендах цих лицарів, захисників вітчизни.

      Через століття вчувається шелест козацьких знамен, брязкіт козацької зброї, стогін української землі від копит ординців, плач невільників і бій, як блискавка, як межа між життям і смертю. І постає в уяві образ сильних, мужніх і сміливих героїв, захисників рідної землі, православної віри.

      В приміщенні Біликівської сільської бібліотеки організована книжкова виставка «Де козак – там і слава». На якій знаходиться викладка літератури, яка зацікавить кожного відвідувача.

      Ось вона – Січ – гніздо нашої вольниці, нашої історії, слави, пам’яті. Наша пам’ять про славне минуле має підкріплюватись добрими справами, успішним навчання. Ми маємо бути достойними тих славних лицарів, запорозьких козаків, оборонців рідної землі.

      Хай вам щастить завжди й у всьому, не піддавайте серце злому.  Хай Бог нам усім допомагає  і рідний край оберігає!

                                                     Наталія Ганженко.

                        Бібліотекар Біликівської сільської бібліотеки – філіалу.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.