понеділок, 20 січня 2020 р.

Лунає пісня солов’їна і вітер віє степовий. Моя соборна Україна знов зустрічає день новий



День 22 січня для багатьох українців сприймається як велике державницьке і національне свято. Саме 22 січня 1918 року Українська Центральна Рада в Києві ухвалила IV Універсал, в якому проголосила Українську Народну Республіку «самостійною, ні від кого не залежною, вільною, суверенною державою українського народу», а вже 22 січня 1919 року Директорія, продовжуючи державницькі традиції своїх попередників ухвалила Акт Злуки Української народної Республіки (УНР) та Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНР). Він був проголошений на майдані біля Софійського собору.
Ідея Соборності бере свій початок від об’єднання давньоруських земель навколо князівського престолу в Києві, а її філософське коріння сягає часів Візантії. Протягом віків її практичним втіленням займалися Українські гетьмани Богдан Хмельницький, Іван Мазепа, Петро Дорошенко, Пилип Орлик.
У ХVШ – початку ХХ століть, коли українські землі були поділені між сусідніми державами: Польщею, Московією, Румунією, Австро – Угорщиною, ця ідея знайшла своє відображення у працях найкращих вітчизняних мислителів.
    День Соборності та Свободи України дає сьогодні нам можливість віддати шану тим, хто далеко у не найсприятливіших умовах розбудовував молоду українську державу; осмислити вкотре ті уроки, які надає нам історія.
         В Миргородській центральній районній  бібліотеці,  до цієї великої події,  працівники читального залу влаштували виставку – хроноскоп «Воз’єднались в ті роки наші предки на віки», 

 яка діє з 18 до 28 січня 2020 року.  Історична література, періодичні видання, ілюстративний матеріал допоможуть  нашим відвідувачам ближче познайомитись з історією цього знаменного дня.




Представлені книги вміщують документи та матеріали, які висвітлюють цю важливу в історії України, діяльність Української Центральної Ради та біографії її діячів. Провідний бібліотекар читальної зали Юлія Кондратенко провела для користувачів огляд літератури «В єднанні сила і міць держави».


    Маргарита Каймакова,  провідний бібліограф  Миргородської ЦРБ

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.