вівторок, 23 жовтня 2018 р.

УВАГА! НОВИНКА!





Канг Хан. Вегетаріанка: роман/Х. Канг; пер. з анг. А. Асман. – К.:Видавнича група КМ. – Букс, 2017, - 176 с.

 До Миргородської центальної районної  бібліотеки надішла дуже цікава новинка.  Це роман південно -корейської письменниці  Хан Канг «Вегетаріанка».
 Саме за цей роман Хан  Канг  оголосили переможницею Міжнародної Букерівської премії - 2016.
Особисто для мене, він став справжнім відкриттям. По - перше, до цього я ніколи не читала прозу корейських авторів. А по-друге, сама оповідь написано в досить оригінальній манері. Одну і ту ж проблему, одні і ті ж події ми бачимо і оцінюємо через призму сприйняття трьох осіб. Відповідно і роман складається з трьох частин. Перша частина роману пишеться від імені звичайного клерка, котрий одружений на такій же, як і він звичайній жінці. Як йому здається, не дуже красивій, не надто розумній, але яка вміє смачно готувати і вести господарство. Його життя йде уторованим руслом. Як раптом, його дружина Джинг-хай несподівано стає вегетаріанкою ...
У другій частини роману  - версія подій чоловіка сестри Джинг - хай, який, до того ж, таємно закоханий в своячницю.
Третя частина роману -  бачення добропорядної, цілком нормальної і успішної сестри Джинг - хай.
 «Вегетаріанка» – роман реалістичний (що не заважає йому бути в деяких уривках страшенно поетичним на образному рівні), й саме цим він зачіпає. Хоча насамперед усе залежить від особистої перспективи. Хтось прочитає це як історію психічної хвороби або ідеї-фікс, яка поступово руйнує особу; інші побачать тут відчайдушну спробу людини чинити опір насильству, хоча б на тому рівні, який їй доступний; для когось це може бути історія ламання іншої людини через нав’язування власної волі.
Дуже раджу прочитати роман «Вегетаріанка»! Обіцяю, байдужими ви не залишитеся!!!

Маргарита Каймакова, бібліограф І категорії  центральної районної бібліотеки.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.