понеділок, 8 лютого 2016 р.

«Метро до Кибинець»




    Доля іноді дарує нам подарунки. Поталанило й мені. До бібліотеки завітала  молода незнайомка. Це була Любов Якимчук, поетеса, яка вже не перший рік займається популяризацією творчості поета-футуриста, нашого земляка Михайля Семенка.

 Саме вона й запропонувала долучитися до мистецького проекту, який пов'язаний із віршем «Підземка». Автор  писав:
«І буде до метра паризького — дороги ніч од Кибенець,
і буде день і ніч куріти Ромодан, —
— і буде НАШ Берлін,
і буде НАШ Н’ю-Йорк,
підземками прогризені —
і загуде підземками
комуна — Дніпрельстан».
    Звичайно, на початку 20-х років Семенко мав на увазі індустріалізацію, прокладення доріг, будівництво метро, автомобільне сполучення, як у Європі, Америці, так і в наших містах та найвіддаленіших селах.
   Сьогодні, це «метро» буде культурним. Тобто йдеться про те, щоб пожвавити культурний простір у Кибинцях, а він тут є. Будинок культури, бібліотека, школа — соціально-культурні осередки місцевої громади. Потужна й дуже давня культурна традиція існує й дотепер. Вона робить людей небайдужими, свідомими, активними, і це так важливо. 



       
Неповторна самобутність і краса села, його багата культурна й історична спадщина знайшла своє відображення у творчості людей.
     Приємно, що сільський голова Людмила Мисяк  підтримала наші починання, зазначивши: «Якщо історії не вдалося зі стовідсотковою достовірністю відтворити всі деталі такого майже непомітного для світової історії явища, як заснування села Кибинці, то могутня ріка історії формується з тисяч маленьких потоків знань, серед яких, напевно, можна відшукати струмочок з назвою «Кибинські Афіни». Переконана, що село стане центром усіх важливих подій, колискою мудрості, джерелом творчості, чудовим місцем для співпраці талановитих людей».

Надія Глушко, завідувач Кибинської
сільської бібліотеки-філіалу

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.